Sátortáborok és éhségsztrájk az utcákon. Meddig bírják a bolgár tüntetők?

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A miniszterelnök és a főügyész lemondását követelik az immár egy hónapja tartó demonstrációkon.

A magyar hírekben alig hallunk róla: egy hónapja folyamatosak a demonstrációk Bulgáriában. A tüntetők Bojko Boriszov miniszterelnök és Ivan Gesev főügyész lemondását követelik. Úgy vélik, hogy a miniszterelnök elnézi a kormánya körül burjánzó korrupciót, a főügyész pedig nem indít eljárásokat a fontos emberek körüli gyanús ügyekben.

A tiltakozók 20 utcai demonstráció után változtattak a módszerükön: sátortáborokat vertek fel a főváros és pár vidéki város fontos útvonalain. Többen éhségsztrájkot kezdtek elszántságuk bizonyítására.

A rendőrség igyekszik kezelni a helyzetet: lebontják a sátrakat, majd miután azokat újraépítik, újra lebontják. A rendőrség arra hivatkozott, hogy többszáz panaszlevelet kapott, hogy a sátortábor akadályozza a közlekedést.

Ezalatt a kormánypárti kommunikációt a sorosozás és genderezés uralja. A miniszterelnök Facebookra unokáival közös fényképet  rakott ki, és arról ír, hogy a döntéseinél a gyerekek mosolya inspirálja.

A tegnapi, a szófiai tüntetések 32. napján zseblámpás menetet tartottak, és a lámpák fénye a "lemondás" szót formálta.

További tiltakozási formaként egyesek konvojban a megengedett legkisebb sebességgel, 50 kilométer/órával kezdtek autózni az autópályákon.

Rumen Radev bolgár elnök szombaton lemondásra szólította fel a kormányt. Mint mondta, az országban "maffiaellenes konszenzus" alakult ki, és azért vonultak az emberek az utcára, mert évek óta a korrupcióval és a félelemmel kell együtt élniük. Elegük van a zsarolásból, a támadásokból, az ártatlanok meghurcolásából és a valódi bűnösök bűneinek elrejtéséből.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá