KANADA: Egyelőre rejtély, mire lesz képes a több 10 ezer kamionos és szimpatizánsaik

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau lekicsinylően nyilatkozott arról a kamionos-hullámról, amely szombatra elérte az ország fővárosát, Ottawát.

A miniszterelnök előtte két nappal pozitív covid testet posztolt. Sajtóhírek szerint nem otthonában "lábadozik", hanem családja együtt elhagyták ottawai rezidenciájukat, és jelenleg titkos helyszínen tartózkodnak.

A fővárost eközben kb. 50 ezer kamion lepte el a Freedom Convoy jelképes zászlaja alatt. A sofőrök a kanadai kormány oltáskötelezése ellen demonstrál. (A hírek szerint a kamionosok 10 %-a nincs beoltva.) Érkezésüket óriási dudaszó jelezte.

A kamionos konvoj  Kanada és az USA határán gördült végig a nyugatitól parttól a keleti partig több ezer kilométeres hosszon. Érkezésükre készülve a kanadai rendőrség lezárta a parlament környékét, és felszólította a lakosságot, hogy maradjanak távol a tiltakozások útvonalától.

A tüntetők azt mondják, a fővárosban maradnak addig, míg a kanadai kormány nem dönt a korlátozások megszüntetéséről.

Szombaton késő délután a kormányzat bejelentette, hogy a helyzet veszélyessége miatt nemzetbiztonsági erőket és a titkosszolgálati embereket is mozgósítottak. 

A konvoj szervezői arra kértek minden résztvevőt, hogy őrizzék meg a békés hangulatot, ne engedjenek a provokációknak, ne menjenek be a kormányzati épületekbe, ne viselkedjenek tiszteletlenül a rendőrséggel, ne folyamodjanak erőszakhoz, és ne fokozzák a feszült helyzetet.

A konvoj egyik fő szervezője, Tamara Lich többször kijelentette, hogy a tüntetők addig nem hagyják el Ottawát, amíg követeléseiket nem teljesítik.

Előzmény: Január 15-től egy új szabályozás szerint a sofőrök mindkét irányból csak úgy léphetik át az Egyesült Államok és Kanada határát, ha oltási igazolványukat bemutatják. Az oltatlan sofőrökre koronavírus-teszt és karantén vár.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá