Friss tanulmány: a koronavírusosok több mint 80 százalékának nincs különösebb tünete

A pozitív koronavírus teszttel rendelkezők több mint 80% -ának nem voltak jellegzetes tünetei - állapítja meg az Egyesült Királyságban végzett tanulmány.

A most publikált kutatás azt találta, hogy a vírusra pozitívan tesztelt emberek több mint kétharmada tünetmentes volt a teszt elvégzésének napján - olvasható a cnbc.com oldalon.

A University College London kutatói 36 061 olyan személyt vizsgáltak meg, akik koronavírus-tesztet végeztek. Megállapították, hogy a vírus szempontjából pozitív teszttel rendelkezők 86,1% -a nem produkálta a vírussal járó tüneteket - köhögés, láz vagy íz- és szagvesztés. A pozitív koronavírus eredményt kapott 115 ember közül csak 16 számolt be azokról a fő tünetekről, amelyeket a vírussal társítunk.

A tanulmány megállapítja, hogy a koronavírus úgynevezett „csendes terjesztőinek” száma jóval nagyobb, mint azt korábban gondolták.

A magyar teszteltek körében is jó lenne látni egy hasonló vizsgálatot. A napról napra kommunikált betegszám riasztó az emberek számára, ám ha tudnák, hogy ennek csak elenyésző része az, aki tüneteket produkál, talán megnyugodnának egy kicsit.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 932 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Ha a brit kutatók arányaival számolunk akkor 130 ember "érzi" közülük, hogy valami baja van. A valóban leromlott állapotban lévők vagy kórházi kezelést igénylők száma pedig még ennek is csak egy kis hányada - és vélhetően ők egyéb akut betegségben is szenvednek.


Szólj hozzá