FRANCIAORSZÁG: Utcai összecsapások a rendőrséggel a Bastille-napon a szigorú Covid-szabályok miatt

Tüntetések zajlottak Párizsban és más városokban az egészségügyi dolgozók kötelező oltásának és a nyilvános helyek kizárólag oltási igazolással való látogatása miatt. A rendőrség könnygázt vetett be a párizsi tüntetők oszlatására. 

A tüntetések a francia fővárosban kezdődtek szerda reggel, amikor a hagyományos Bastille-napi felvonulás éves katonai felvonulása zajlott a híres Champs-Élysées mentén. A tüntetők elégedetlenek a hétfőn bejelentett döntés miatt, amely az egészségügyi dolgozókat oltásra kötelezi, és oltás-igazolást kér a legtöbb nyilvános helyen. A be nem oltottak esetében negatív teszt eredményre lenne szükség az éttermekbe való belépéshez.

A belügyminisztérium szerint Párizsban mintegy 2250 ember tiltakozott, de más városokban is demonstrációk zajlottak - Toulouse-ban, Bordeaux-ban, Montpelier-ben, Nantes-ban. Összesen 53 különböző tüntetés volt.

"Nincs semmilyen oltási kötelezettség, ez csak ösztönzés" - mondta akkor Gabriel Attal kormányszóvivő.

"Nehezen értem, egy olyan országban, ahol 11 oltás már kötelező ... hogy lehet most diktatúrát kiáltani" - mondta, hozzátéve, hogy az oltások egyéves tanulmányozása után "a kételkedés ideje már lejárt”. Forrás


Szólj hozzá