Veszélyes lélegeztetőgépeket vett Magyarország a maláj üzletembertől több milliárdért

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A cikk még február elején íródott, de nem kellene elfelejtkezni erről az "akcióról".


Egy maláj újság terjedelmes cikkben foglalkozik a lélegeztetőgépek végzetes hibáira.

Röviden összefoglalva: A magyar kormány egy maláj üzletemberen keresztül vásárolt sok milliárdért, túlárazva, több ezer kínai gyártmányú lélegeztetőgépet. Két típust szereztek be. Már korábban mindkettőről kiderült, hogy súlyos mellékhatásokat, és halált is okozhatnak (brit és kolumbiai szakemberek állapították meg - ezen országok cirkuszt is csináltak belőle. A magyar kormány ennek ellenére megkötötte az üzletet, és semmiféle minőségi kritikát nem fogalmazott meg a horribilis árú készülékekkel kapcsolatban. A maláj média most is cikkezik erről az ügyről.

Várjuk a hazai felelősök - politikusok, szakemberek reakcióját - de addig is itt a 2021. február 4-i cikk fordítása.

Orvosszakértői figyelmeztetés a malajziai üzletember által Magyarországra eladott lélegeztetőgépekre

Az Egyesült Királyságban a hatóságok már több száz darabot kivontak a használatból - Kolumbiában több beteg elhalálozása után tették ugyanezt.

Vinod Sekhar (balra) ellen már több ügynökség indított nyomozást pénzmosással kapcsolatos vádak miatt. Jobb oldalon Anwar Ibrahim, befolyásos maláj politikus

Vinod Sekhar malajziai üzletember lélegeztetőgépeket adott el 2020-ban Magyarországnak.  Többmilliárdos szerződést kötött orvosi eszközök szállítására a magyar kormánnyal annak ellenére, hogy brit orvosok már figyelmeztettek, hogy ezek a lélegeztetőgépek veszélyeztethetik a betegek életét.

A Kínában gyártott „Shangrila 510S” és „SH300” lélegeztetőgép-modellek ezreit értékesítette Magyarországnak Vinod Sekhar, a PKR vezéréhez, Anwar Ibrahimhoz közel álló maláj üzletember, aki a Petra-csoporthoz tartozó vállalati és szervezeti láncot működtet.

Vinod ellen pénzmosási vizsgálat indult, amelyet több szervezet együttesen indított, köztük a Malajziai Korrupcióellenes Bizottság (MACC), amely tavaly novemberben razziát is tartott a Petra Group bangsari irodájában.

Magyar oknyomozó újságíróktól a MalaysiaNow-nak eljuttatott információi szerint a két lélegeztetőgép-modell azon 6258 darab között volt, amelyet Magyarország vásárolt  a Külgazdasági és Külügyminisztériuma által 2020-ban, a Covid-19 világjárvány tetőpontján jóváhagyott vitatott szerződés keretében.

A megállapodás szerint Budapest vállalta, hogy a Vinod’s GR Technologies Sdn Bhd-nek összesen 559 600 000 USD-t fizet.

Figyelmeztetés az Egyesült Királyság orvosaitól

Egy hónappal a megállapodás előtt vezető brit orvosok arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Királyságban Kínából vásárolt „Shangrila” típusú lélegeztetőgépek hibásak, egészségkárosodást vagy akár halált is okozhatnak, ha kórházakban használják őket.

Rámutattak a karbantartással és az oxigénellátással kapcsolatos problémákra, valamint a zavaros használati útmutatókra, hozzátéve, hogy a lélegeztetőgépeket mentőautók, nem pedig kórházak számára készítették.

„Úgy gondoljuk, hogy használatuk esetén jelentős a betegek sérülésére - beleértve a halált is” – idézte az NBC News egy csoport vezető orvost 2020. április 13-án kelt levelében.

"Várjuk a lélegeztetőgépek visszavonását és olyan eszközökre való cseréjét, amelyek képesek intenzív terápiás lélegeztetést biztosítani pácienseink számára".

Egy lélegeztetőgép-szállítmányt rakodnak ki Magyarországra érkezéskor 2020 májusában, a Budapest által a Covid-19 világjárvány tetőpontján vitatottan vásárolt ezrek között. Fotó: kormany.hu

Körülbelül öt hónappal később az Egyesült Királyság 60 oldalas jelentése megererősítette a félelmeket a Covid-19 miatt vásárolt lélegeztetőgépek ügyében.

A jelentésből kiderült, hogy az Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium 750 darab „Shangrila 510S” lélegeztetőgépet vont ki a forgalomból, és törölte egy további 1250 egység vásárlást a pekingi gyártótól.

"Az eszközt visszavonták, válaszul a néhány orvos által felvetett aggodalmakra, akik az eszközök tesztelése után nem tartották megfelelőnek az intenzív terápiás környezetben történő használatra" - áll az audit jelentésben, hozzátéve, hogy az állítást egy klinikai átvilágítási csapat megerősítette.

Az egyenként körülbelül 3000 fontért beszerzett 750 lélegeztetőgép kivonása összesen 2,2 millió fontba került az Egyesült Királyság kormányának.

Halálos lélegeztetőgépek Kolumbiában

Az Egyesült Királyság ellenőrzési jelentésének közzétételével egy időben a kolumbiai egészségügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy egy másik lélegeztetőgép-modell, miszerint az SH300 használata végzetes lehet, és legalább hat beteg halálát idézte már elő.

A kolumbiai Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Intézet utasítást adott ki az SH300 lélegeztetőgépek eltávolítására, miután megállapította, hogy a lélegeztetőgép váratlanul leáll, valamint hibás adatokat szolgáltat, kompatibilitási problémákra is hivatkozva.

„Halálos lélegeztetőgépek” figyelmeztetés

Eközben Magyarországon, a GR Technologies-tól nagyjából egy időben történt a vásárlás, a Magyar Orvosi Kamara arra figyelmeztetett, hogy „aránytalanul magas a lélegeztetőgépes kezelést és intubációt igénylők halálozása”. A csoport sürgette a kormányt, hogy vizsgálja meg, hogy a lélegeztetőgépeket megfelelően üzemeltetik-e, vagy vannak-e minőségi problémák.

A 2020-as magyar orvosi műszerbeszerzést az EU-tagállam legnagyobb egészségügyi eszközbeszerzéseként emlegették, és feldühítette a magyar ellenzéki politikusokat, akik szerint az ügyletek átláthatatlanok, túlárasak és túlkínálathoz járultak hozzá.

Az áprilisi parlamenti választások előtt is ellenállást váltott ki Orbán Viktor kormánya ellen az, hogy a szállított lélegeztetőgépek egy része egészségügyi kockázatot jelent.

„Az a tény, hogy egyetlen lélegeztetőgép átlagos költsége 89 500 USD volt, önmagában is felháborító, de ha hozzávesszük az Egyesült Királyságból és Kolumbiából származó információkat – nevezetesen, hogy az említett lélegeztetőgépek két típusa veszélyes, és használatuk a beteg halálát okozhatja – a kérdés egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent hazánk számára” – mondta a MalaysiaNow-nak Tompos Márton, a Momentum ellenzéki párt korrupcióellenes bizottságának vezetője.

„Miután legyőzzük Orbán korrupt kormányát, teljes körű vizsgálatot indítunk ennek a szégyenletes ügyletnek a megvásárlására és az egyes résztvevők szerepére” – tette hozzá.

Ezt hangoztatta a Transparency International (TI-Hungary) korrupcióellenes szervezet magyarországi csoportja is, amely arra kérte Budapestet, hogy adja ki a Vinodtól vásárolt orvosi műszerek konkrét részleteit.

A TI-Hungary közölte, hogy kérdéses, hogy a GR Technologies szerződései megfeleltek-e a magyarországi átláthatósági előírásoknak.

„Ebben a konkrét esetben nem világos, hogy a magyar kormány hogyan választotta ki vagy toborozta a GR Technologiest légzőkészülékek és egyéb kapcsolódó áruk szállítására” – mondta tavaly augusztusban a MalaysiaNow-nak Legati Miklós, a TI-Hungary jogi részlegének vezetője.

Utószó

A járvány elején több mint 300 milliárd forintért megvásárolt 16 ezer lélegeztetőgép jelentős része még mindig az e célra létesített raktárakban van, tárolásuk havi 50 millió forintba kerül.

Korábban megjelent maláj újságcikkek a témában:

2021. június 16: Malajziai üzletember kapja a többmilliárd dolláros magyarországi ügylet oroszlánrészét

2021. július 28. A lélegeztetőgépekkel kapcsolatos üzletet a visszaélések melegágya

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá