OLASZORSZÁG: Már megint mire készülnek?!

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Olaszország lehet az első olyan uniós tagállam, ahol az embereket magatartásuk függvényében jutalmazhatja a társadalom. A jutalmazás módját egyfajta pontrendszer döntené el, éppúgy, mint Kínában.

Társadalmi pontrendszer (social credit) bevezetésén dolgozik Olaszország hetedik legnagyobb városa, Bologna. Olyan alkalmazást fejlesztenek, ami pontokkal jutalmazná azokat, akik a kívánatos viselkedést tanúsítják. Ezek a viselkedésformák egybeesnek az általános közerkölcsi normákkal:

pontokat szerezhetnek például a közlekedési rendszabályok betartásával, az optimális energiafogyasztással vagy a szelektív hulladékgyűjtéssel.

Az applikáció neve „Smart Citizen Wallet”. A projekt bemutatójára március végén került sor Bolognában. Az applikációt élesben ez év őszén kezdhetik el használni. A helyi lap, a Corriere di Bologna az alkalmazást a bevásárlóközpontokból jól ismert pontgyűjtő füzetekhez hasonlítja.  

Az ellenzők szerint az állampolgárok jogait és szabadságát is sérthetik ezáltal, nem beszélve arról a diszkriminációról, amelyet a rendszer puszta működtetése megvalósít.

Kínai minta átvétele?

Hasonló módszerekkel követik a polgárság viselkedését Kínában már 2014 óta. Aki „jól” viselkedik könnyebben kaphat például hitelt vagy vízumot. Aki azonban „rossz benyomást kelt” az alkalmazás szerint, növekedett adóterhekre és utazási korlátozásokra számíthat.

Kínában a megfigyelés egyszerre történik a városokba telepített kamerarendszeren és az okostelefonokból nyert adatokon keresztül.

Kínában a társadalmi pontrendszer egyfajta „láthatatlan vörös vonalat” húzott a társadalomban: nem lehet ugyanis pontosan tudni, hogy mi számít „társadalmilag kívánatosnak”, továbbá szintén bizonytalan, hogy egyes, társadalmilag mégiscsak kívánatosnak minősülő magatartásformának milyen negatív oldala van.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá