Újabb nagyszerű kezdeményezés Bill Gates pénzéből: géntechnológiával módosított szúnyogok

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az Oxitec társaság, amelyet a Melinda & Bill Gates Alapítvány finanszíroz, géntechnológiával módosított szúnyogokat akar szabadon engedni Floridában. Egyelőre kísérleti célból.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége által tavaly májusban jóváhagyott kísérlet első szakaszában szúnyogdobozokat kell felállítani Floridában hat helyszínen, amelyek tizenkét hét alatt mintegy 144 000 csípőszúnyogot (Aedes aegypti) szabadítanak fel. A csípőszúnyogok a sárga láz, a dengue-láz, a Zika-láz és néhány más vírusos betegség fő átvivői.

A brit vállalat a helyi hatóságokkal együttműködve drasztikusan csökkenti az Aedes aegypti természetes populációját. Ez a terv. Hím szúnyogokat engednek szabadon, amelyeket genetikailag módosítottak úgy, hogy nőstény utódaik elpusztuljanak, és csak a hím marad életben - amelyek viszont ezt a tulajdonságot öröklik és továbbadják a következő párzási cselekmény során.

A floridai lakosok közül azonban nem mindenki lelkes. Sőt! Kifejezetten tartanak a kiszámíthatatlan következményekkel járó kísérlettől, és bűncselekményről beszélnek.

Az angliai Oxitec, amelyet az Oxfordi Egyetemen alapítottak 2002-ben, azt állítja, hogy a projekt nyilvános támogatottsága "továbbra is magas", de a kritikus hangok egyre növekszenek.

Jaydee Hanson, az amerikai élelmiszer-biztonsági központ (CFS) igazgatója, a Bloomberg híroldalnak elmondta, hogy laboratóriumi vizsgálatok során a hím géntechnológiai szúnyogok által létrehozott nőstény utódok három-négy százaléka nem a tervek szerint pusztul el, hanem életben marad. Ez oda vezethet, hogy "hibrid szúnyogfajok jelennek meg a környezetben, amelyek megváltozott tulajdonságokkal bírhatnak, beleértve a betegség fokozott továbbterjedésének lehetőségét" - mondta Hanson.

Az Oxitecnek nem ez az első géntechnológiai projektje. A vállalat Dél-Amerikában és a Karib-tengeren már több mint egymilliárd szúnyogot bocsátott ki, például 2013-ban egy brazíliai kísérlet során. A kísérlet célja a helyi szúnyogok populációjának 90 százalékos csökkentése volt. Az Oxitec azonban össztűz alá került, amikor 2019-ben napvilágot látott egy tanulmány, amely azt állította, hogy a szúnyogok még mindig szaporodnak, és hogy az elemzett szúnyogok akár 60 százaléka is megváltozott gének nyomait mutatta. Az Oxitec szerint a kísérlettel minden rendben volt.

2018-ban véget ért egy hasonló projektjük a Kajmán-szigeteken, de ott is gondok jelentkeztek.

Bill & Melinda Gates Alapítvány azonban továbbra is finanszírozza a kísérleteket. Az alapítvány pénzügyi kimutatásai szerint az Oxitec csaknem 8,5 millió dollárt kapott Gates-től. Forrás

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá