TÖRÖKORSZÁG: Tévedésből csecsemőknek adtak be koronavírus-vakcinát

Törökországban tévedésből csecsemőknek is adtak be koronavírus elleni vakcinát - nyilatkozta Zafer Kurugöl török orvosprofesszor az NTV török hírtelevízió adásában - olvasható az MTI hírben.
A férfi a beszélgetés során azt mondta:

"Időről időre megtörtént, hogy háziorvosi rendelőkben véletlenül összekeverték a hepatitis B vagy a kanyaró elleni oltóanyagot az új koronavírus elleni vakcinával, és utóbbit adták be a csecsemőknek."

Mint mondta, a babáknál semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, még úgy sem, hogy magas dózist kaptak. A professzor hozzátette: rendkívül jó antitest-szint alakult ki a szervezetükben, legyen szó akár hat hónapos, akár egyhónapos csecsemőkről.

Az eredményeket rövid időn belül egy neves folyóiratban teszik közzé - jelezte az orvos.

Kurugöl szerdai kijelentéseit a török közvélemény egy része nagy felháborodással fogadta. Egy közösségi felületen eddig hatvanezren követelték a férfi letartóztatását.

A török egészségügyi minisztérium nyilatkozatot adott ki és eljárást indított az ügyben. 

"Minisztériumunk vizsgálatot indított az állítás forrásával kapcsolatban. Minisztériumunk erős és biztonságos vakcinakövető rendszerrel rendelkezik. Az egész folyamatot digitálisan követik vonalkódokkal, a minisztériumi raktárból való kilépéstől az alkalmazásig az érintett személyig. "

Kurugöl csütörtökön ismét nyilatkozott az NTV-nek. Mint mondta, három hónappal ezelőtt egy esetben fordult elő, hogy csecsemőnek adtak be koronavírus elleni vakcinát, és vele azóta is rendszeres felülvizsgálatra járnak a szülei az izmiri kórházba.

Törökországban jelenleg a Sinovac, valamint Pfizer-Biontech készítményeivel zajlik a tömeges oltás, az alsó korhatár 12 év.


Szólj hozzá