Születés, házasság, temetés covid-módra

A világra jövetel és a végső búcsú sem egyszerű manapság.

Elképzelni is rossz, milyen helyzetbe kényszerülnek azok a fiatal párok, akik most akarnak házasságot kötni. Csak egy eset:

„Tegnap kötött házasságot két fiatal Pesten. Első házasságuk. Nos meg kell köszönjem a hivatal hozzáállását. Természetesen nem lehetett ott csak az ifjú pár egymástól 2 m-re és a két tanú kb. 3 m-re egyik-egyik oldalon. Anyakönyvvezető kiszólt "lehet jönni" bizti őr tessék fertőtleníteni. Mintha bárkit is megtudtak volna fertőzni. Anyakönyvvezető elhadart a maszk alatt valami verset, szenvtelenül érzéstelenül. Mindenki (5 ember) maszkban. Ceremónia vége, anyakönyvvezető utasít, megcsókolhatják egymást. Fiatalok "kösz kihagyjuk". Utána egy kávét, vagy egy sütit sem tudtak elfogyasztani. Amikor az alkalomhoz "illően" hamburgert szerettek volna venni, minősíthetetlen hangnemben akarta kiszolgálni a hamburgeres. Úgy tűnik, lassan már mindenki meg őrült a fővárosban. Köszönjük a kormánynak és a polgármesteri hivatalnak, hogy tönkre tettek egy olyan szép és jeles napot, mint a házasságkötés. Silánnyá és szomorúvá tették! Gondolom nem csak ez a két fiatal van ezzel így. Sikerült keserű szájízzel nekiindítani az életnek egy fiatal párt! Szomorú, hogy így kitudták mosni az emberek agyát”.

A járványügyi intézkedésekkel mindenki tisztában van. Mondhatjuk, hogy egy esküvő esetén ezt figyelembe lehet, és dönthet a pár úgy, hogy elhalasztja az egybekelést - ki tudja mikorra. Viszont a szülés és a temetés más.

Szülések maszkban

Kulcsár Edina szülési beszámolójában is hallhattuk, hogy második gyermekének világra hozása mennyivel kellemetlenebb körülmények között zajlott. Erről a Tények is forgatott egy videót.

Rosszul lett szülés közben / Tények.hu videó

2020. máj. 7. — Megszületett Kulcsár Edina második gyermeke! Nina. Edinának maszkban kellett szülnie, ráadásul rosszul lett, hányt is a szülőszobában.

Bármilyen hihetetlen, az anyukáknak maszkban kell vajúdni, de ha rendes a szülésznő vagy az orvos, a kitolási szakasznál leveheti. Ám ha a baba világra jött, azonnal vissza kell venni a maszkot.

Ha egy szülésre érkező kismama hőemelkedéssel, lázzal érkezik, vagy olyan tüneteket mutat, ami felveti a covid gyanút, őt elkülönítik. Miután megszülte a babát,megy karanténba az anyuka addig, amíg nincs meg a teszt eredmény. Vagyis nem lehet együtt a kisbabával, aki 9 hónapon keresztül a testében fejlődött.

Temetés

Sajnos sok olyan haláleset van mostanában, amikor a családtagok nem tudnak elbúcsúzni a szerettüktől, mert például idősotthonban él, vagy kórházban van, és tilos a látogatás. Vagyis marad a temetés, mint egyetlen búcsú lehetőség.

Tudjuk, hogy van létszámkorlát. viszont kitől várják el, hogy számolgassa a gyászolókat? Kinek kellene figyelmeztetni a búcsúra érkezőket, hogy ők már létszám felettiek, menjenek haza. Abszurd történet volt az is, amikor egy nógrádi plébános úgy ítélte meg, hogy sokan vannak, és egyszerűen hazament a temetésről.

Kis Grofó édesapjának temetése viszont egészen más forgatókönyv szerint zajlott: több százan voltak együtt, és 5 órán keresztül tartott a szertartás a hírek szerint. Mi van, ha valaki ellenőrzi őket, hányszor 20 ezres büntetést rótt volna ki a gyászolókra? Vagy berekesztették volna a szertartást, mert szabálytalan? 

Az biztos: napjainkban az élet meghatározó pillanata már nem úgy zajlanak, mint egy normális világban. Csak egy dologban bízhatunk: már nem tart sokáig.


Szólj hozzá