Szlovénia bejelentette: nincs járvány

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Napi 7 alatt a fertőzöttek száma.

Szlovénia az Európai Unió első tagországa, ahol bejelentették a járvány végét. Mivel az elmúlt 2 hétben már napi 7 alá szorult az új betegek száma, megtették a hivatalos bejelentést: VÉGE.

Persze a szigorító intézkedések egy része továbbra is fennáll, viszont a határok nagy részét megnyitják az EU-állampolgárok számára.
Nem kell hét napra karanténba vonulni, miután egy EU-s állampolgár belép az országba. Az unión kívüli országokból érkezőkre viszont nem vonatkozik ez a szabály, nekik ezután is két hétre karanténba kell vonulniuk.

Az Ausztriával közös határszakaszon 19 határállomáson keresztül, ellenőrzés mellett közlekedhetnek majd az uniós állampolgárok, az Olaszországgal közös határszakaszon kilenc, a Magyarországgal közös szakaszon pedig öt ilyen átkelő lesz. Továbbra is lesznek olyan határátkelőhelyek, ahol csak a határ térségében lakók, az ingázók és a helyi földtulajdonosok mehetnek át.

Szlovéniában március 12-én jelentették be a járványt, és április 20-án kezdték feloldani a korlátozásokat. Jövő hétfőn kinyithatnak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.

Az utóbbi hetek eseményei után a kedélyek lecsillapodásában reménykedhet a szlovén kormány.

A koronavírus-járvány elleni védekezésre fordított egészségügyi felszerelések beszerzése miatt korrupcióval vádolt Janez Jansa szlovén miniszterelnök és kormánya ellen Ljubljanában korábban kerékpáros tüntetés is volt, amin 3500-an vettek részt.

A közösségi oldalakon szerveződött demonstráció résztvevői biciklikkel és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt és a kormány lemondását követelték. a ljubljanai kormányépület előtt 2020. április 27-én.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá