A titokzatos kínai vakcina

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Sinopharm, a rejtelmes kínai vakcina címmel olvasható cikk elég szokatlan stílusú a hazai média palettán.

Több érdekesség kiderült belőle:

Szerbiában már több százan teszteltették magukat, hogy az oltás után rendelkeznek-e elég antitesttel.

Az oltási hajlandóság folyamatosan csökken.

Továbbra se veszi mindenki komolyan Szerbiában a korlátozó intézkedéseket. A szerb sajtó közölte a képsorokat, amint vasárnap este több ezer egyetemista bulizott Belgrádban, az egyetemi kampusz előtti téren.

Szerbiába a kínai vakcinának köszönhetően Izrael mellett valóságos oltónagyhatalommá vált. Miközben azonban az izraeliek számára a hazai lakosság oltása a prioritás, Szerbia felismerte a vakcinadiplomácia szerepét. Másfél hete több mint 22 ezer külföldit oltottak be az AstraZeneca vakcinájával, főleg a volt Jugoszlávia területéről érkezetteket. Ám mint az olasz Sky TG24 televízió tudósításában beszámolt róla, valóságos vakcinaturizmust élhetett át Szerbia, mert még olaszok is érkeztek, hogy beoltassák magukat. 

Európa országai közül Szerbia és Magyarország használja a kínai oltóanyagot, de Belgrádban hamarabb kezdték alkalmazni, mint nálunk. (2021. január 16-tól)

A belgrádi kormány már azelőtt a Sinopharm beszerzése mellett döntött, hogy a helyi gyógyszerészeti hatóság jóváhagyását adta volna rá. 

A szerb kormány sem árulja el, hogy mennyibe is került a kínai vakcina. Mostanáig több mint másfélmillió embert oltottak be a hétmilliós államban, ugyanakkor 2,8 millió dózisnyi oltóanyagot szereztek be, ebből kétmillió dózist a Sinopharmból. 

Szerbiában is olvasták azokat a híreket, amelyek szerint az Arab Emírségekben többeknek harmadik dózisra volt szüksége a Sinopharm vakcinájából, mert nem termelődött elég ellenagyag a szervezetükben.

Belgrádban is van példa olyanokra, akiknél az antitestek száma a nulla felé közelített.

A szerbek egyre nagyobb számban fordulnak az Atomenergia Intézethez (INEP), hiszen itt állapítják meg, keletkezett-e antitest az adott személy szervezetében. A laboratóriumban naponta több százan akarnak teszteltetni. Az intézmény egy kutatója szerint a Sinopharmnál a „többség” szervezete jól reagált az eddigi korai adatok alapján, de kétségtelen, hogy egyes csoportoknál „gyenge vagy semmilyen” reakciót nem tapasztaltak. Mint mondta, a kínai vakcinánál a második dózis után akár hat-hét hétre van szükség, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki.

A legtöbb problémát a 70 év körülieknél és főleg a férfiaknál figyelték meg. 

Kína egyébként 2020. december 31-én engedélyezte a Sinopharm vakcináját. Egy pekingi intézet 79,34 százalékos hatékonyságot állapított meg nála, igaz, az intézmény egyéb fontos részleteket nem árult el. A The Lancet tudományos magazinban a kínai gyártó azt közölte, hogy a maximális antitest koncentráció 42 nappal a második dózis után jelentkezik.

Kína hallgat 

Hogy Kínában az emberek oltásánál mennyire hatékony a Sinopharm, erről végképp semmiféle információ sincs és aligha lehet a jövőben megtudni erről bármit. Egy Kínában élő férfi úgy tudja, hogy a pekingi kormány júniusig oltaná be a lakosság 40 százalékát- Ám erre csekély esélyt lát, mert nem nagy az érdeklődés az oltások iránt. Ennek az lehet az oka, hogy egy év óta az élet visszaállt a normális kerékvágásba.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá