SZLOVÁKIA: Visszaküldték majdnem a teljes Szputnyik V vakcina mennyiséget Oroszországnak

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

160 ezer fel nem használt Szputnyik V vakcina került vissza Oroszországba. Az oltóanyagot már elszállították, a szlovákiai raktárakban csak annyi maradt, amennyi azoknak kell, akik június 30-ig regisztráltak az orosz oltóanyaggal történő oltásra.
Az orosz fél ugyanannyi pénzt – adagonként 9,5 dollárt – fizetett a megmaradt oltóanyagokért, amennyiért Szlovákia megvásárolta .

Szlovákiában eddig 10 500 személyt oltottak be a Szputnyikkal, nyolcezren még várnak az időpontjukra, 1 500 érdeklődő pedig már megkapta azt.

Az orosz Szputnyik V vakcinára csak június 30-ig lehetett regisztrálni, annak szavatossági ideje ugyanis hamarosan lejár.

Komoly következményekkel járó politikai botrány lett abból, hogy 200 000 adag orosz oltóanyagot rendelt Igor Matovic korábbi miniszterelnök, aki anélkül vásárolta meg hogy erről szólt volna koalíciós partnereinek és ellenzéknek. A politikai válság következtében lemondott, jelenleg pénzügyminiszterként dolgozik a kormányban.

Matovic eredetileg 2 millió adag oltóanyag megvásárlását tervezte, mivel a nyugati gyártású oltóanyagok lassan érkeztek be az országba.

A szlovák SUKL gyógyszerhatóság a gyártó elégtelen adatára hivatkozva nem volt hajlandó ajánlást adni a Szputnyik V használatára. A kormány végül megengedte a használatát a múlt hónapban, ámaz érdeklődés messze elmaradt a várttól.

Szlovákián kívül csak Magyarország rendelt az EU-ban orosz oltóanyagot. Reuters

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá