SVÁJC: Népszavazás dönt a Covid-szigorítások eltörléséről

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A lakosság kétharmadának oltottságával a svájciaké az egyik legalacsonyabb oltottsági arány Nyugat-Európában. Az utóbbi napokban jelentősen nőtt a pozitívra tesztelt személyek száma.

Az egészségügyi tárca nem rendel el újabb szigorításokat, sőt vasárnap népszavazás dönthet az eddigi korlátozások némelyikének felfüggesztéséről

- olvasható a BBC weboldalán.

A svájci kormány a járvány kezdetétől fogva megpróbált egyensúlyozni: intézkedéseket hozott a Covid terjedésének megfékezésére, ugyanakkor igyekezett hű maradni a közvetlen demokrácia svájci rendszeréhez, amelyben a kormánynak kevés hivatalos hatalma van, és az embereké a végső szó. Az alpesi közösségekben még él a függetlenségükre való történelmi büszkeség, a kormányzati intézkedésekkel szembeni bizalmatlanság.

Svájcban a zárlatok sosem voltak olyan szigorúak, mint szomszédainál. Az emberek akkor mozoghattak a szabadban, amikor csak akartak, és az iskolákat is csak néhány hétre zárták be.

Bevezették a Covid-igazolványt, amely vagy a védőoltást, vagy a negatív tesztet, vagy a megbetegedés utáni védettséget igazolja. Szeptember óta csak ennek felmutatásával lehet belépni a bárokba, kávézókba, éttermekbe, mozikba, múzeumokba, sporteseményekre és az egyetemi órákra.

A kormány azt remélte, hogy az intézkedések ösztönözni fogják az embereket a védőoltások beadására. De nem így lett. Helyett sokan az utcára vonultak, számos erőszakos demonstrációt is tartottak, mások pedig elég aláírást gyűjtöttek össze ahhoz, hogy a vasárnapi népszavazáson megtámadják a Covid-igazolványt.

Egy ebben a hónapban megrendezett berni nagygyűlésen több ezren jelentek meg, és a felszólalók között ott volt a neves vakcina-szkeptikus Robert Kennedy Jr., aki Svájcot Európa utolsó nagy reménységeként üdvözölte a baljós hatalmak ellen, amelyek védőoltásra kényszerítik az embereket.

Figyelmeztetett arra, hogy a Covid tanúsítványon keresztül drákói szigorral tömeges megfigyelési rendszert vezetnek be - mindezt természetesen a járványra való hivatkozással csakis az emberek védelme érdekében.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá