OROSZORSZÁG: Gépkocsikat és lakásokat nyerhetnek azok, akik elmennek oltatni

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester arról adott ki tájékoztatást, hogy hetente öt darab, egymillió rubel (jelenlegi árfolyamon mintegy négymillió forint) értékű gépkocsit sorsolnak majd ki azok között  moszkvaiak között, akik június 14. és július 11. között beadatják maguknak a Covid-19 elleni vakcina első dózisát. Moszkva megyében a helyi önkormányzat adott ki tájékoztatást arról, hogy a főváros határától 80 kilométerre fekvő Szerpuhov városban 75 négyzetméteres lakást nyerhet az, aki június 15-25. között beoltatja magát.

Moszkvában korábban kisebb vásárlási kedvezményekkel igyekeztek élénkíteni a nyugdíjasok oltakozási hajlandóságát. Apró figyelmességgel is találkozhattak a vállalkozó szelleműek: például a moszkvai Vörös téren található állami bevásárló komplexumban, a GUM áruházban minden oltásra vállalkozó kapott egy fagylaltot.

 

Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t kidolgozó állami Gamaleja Intézet állam igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy az új koronavírus egyedi változatai alakultak ki Oroszországban, köztük Moszkvában. Ezek tulajdonságait tanulmányozzák.

A legfrissebb adatok szerint az orosz lakosság 13 %-a van beoltva legalább egyszer, és 9,7 % mindkét oltást megkapta. 

A Levada Központ korábban vizsgálta, hogy miért ilyen alacsony az oltakozási kedv - pedig saját oltóanyaga van az országnak, amelyből lényegében korlátlan mennyiség áll rendelkezésre. A válaszadók 37%-a mondta, hogy fél a mellékhatásoktól. Szintén csaknem a harmaduk (30%) megvárná a végleges adatokat a vakcináról. 16% pedig úgy gondolja, hogy a koronavírus elleni védőoltásnak nincs semmi értelme.


Szólj hozzá