Miért nem egyértelmű? Még a biológia tankönyvben is ott van, miért veszélyes a maszkviselés!

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Mielőtt legközelebb felvennéd a maszkot, olvasd el! I

Nézzük mit tanultunk biológiából a szervezetünk különleges gázcseréjéről, a légzésről:

A légzés azon működések összessége, amelyek során a szervezet az energiatermeléshez szükséges oxigént felveszi, a sejtek anyagcseréjében felhasználja, és az eközben termelődött szén-dioxidot leadja.A légzés során beszívott levegő főbb komponensei:

  • Oxigén 21 %
  • Nitrogén 78 %
  • Szén-dioxid 0,04 %

A tüdőből kilélegzett levegő főbb komponensei:

  • Oxigén 16,5 %
  • Nitrogén 78,5 %
  • Szén-dioxid 4,2 %

A belélegzett szén-dioxid gáz mennyiségének növekedése a komfortérzet romlását, súlyosabb esetben egészségkárosodást (halált) okoz.
Ha a a belélegzett szén-dioxid gáz mennyisége kb. 2 %, akkor szédülést tapasztalunk, 3 % esetén légzési panaszok jelentkeznek, 6 % fölött fulladásos halál következhet be.

Mi történik velünk, ha maszkot viselünk? Jóval magasabb szén-dioxid tartalmú levegőt szívunk be. Tehát egy idő után természetes, hogy romlik a komfortérzetünk, szédülünk, stb.

De akkor miért nem érzi magát mindenki rosszul, ha maszkban van? A válasz egyszerű: a textilmaszk nem légmentes, tehát a friss levegővel keveredik a kifújt levegő, így a szén-dioxid tartalom nem lesz nagyon magas. 

Ha valaki olyan maszkot visel, ami nem engedi át a levegőt, ott is van légcsere, hiszen a maszk nem illeszkedik teljesen az arcra, így szintén bejut mögé a friss levegő. (pl egy 3 napos borostát viselő hiába vesz fel ilyen drága, speciális maszkot - szabad légáramlás zajlik a maszk mögött is. Nem beszélve a szakállasokról!)

Vagyis azért nem leszünk rosszul a huzamosabb maszkviseléstől, mert a levegő szabadon áramlik a maszk mögé is. A levegőben lévő vírusok, baktériumok, és minden egyéb szabadon bekerül az orrunkba. DE AKKOR MIÉRT VISELJÜK A MASZKOT HÓNAPOK ÓTA?

A vírustól félőkben hamis biztonságérzetet kelthet a maszkviselés, mert azt hiszik, a maszk megvédi őket. Jó lenne, ha ezzel mindenki tisztában lenne!

 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá