Miért halnak meg a krónikus betegek a koronavírustól?

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szendi Gábor: A koronavírussal és minden jövőbeni hasonló járvánnyal szemben az igazi védekezést nem a csodaszerek (oltás, gyógyszer, stb.) jelentik, hanem a normál testsúly és az alacsony gyulladásszint.

A sokféle magyarázatból lassan kibontakozik a válasz: az életmód és a krónikus betegségek okozta magas Interleukin-6 szint felelős a nagyfokú halálozásért - olvasható Szendi Gábor  cikkében.

 "A Covid-19 halálozási statisztikái szembetűnően eltérő kockázatot mutatnak a gyerekek és fiatal korú felnőttek és az idős emberek közt, különösen, ha utóbbiak kardiovaszkuláris betegségben, diabéteszben, metabolikus szindrómában szenvednek, vagy kórosan elhízottak. A laikusokat is, saját vagy hozzátartozóik esélyeit latolgatva, és az orvosokat is, a lehetséges kezelésen törve a fejüket, egyaránt foglalkoztatja a jelenség. Olyan általános válaszok persze már születtek, hogy idős korban, krónikus betegségekben leromlik az immunrendszer és hogy az un citokin vihar, azaz a gyulladáskeltő faktorok aránytalan mértékű felszabadulása a szabályozatlan immunrendszer túlreagálása. 

Már Paleolit táplálkozás c. könyvemben is részletesen elemeztem, miként vezet a hasi elhízás magas gyulladásszinthez, inzulinrezisztenciához, következményesen diabéteszhez, kardiovaszkuláris betegségekhez, rákhoz és depresszióhoz. Ezek azóta is ismételten igazolt evidenciák, amikkel természetesen kevesen törődnek. 

A koronavírussal és minden jövőbeni hasonló járvánnyal szemben az igazi védekezést nem a csodaszerek (oltás, gyógyszer, stb.) jelentik, hanem a normál testsúly és az alacsony gyulladásszint.

Az emberek az ilyen ajánlásokat azért sem szokták komolyan venni, mert valami általános és kívánatos jó érdekében alapvető, konkrét változásokat kéne véghezvinniük életükben. Ezért most legyünk konkrétak!

Az átlagember gyulladásfaktorral akkor találkozik, ha böngészi a laborleletét. A CRP (C-reaktív protein) egy általános gyulladásfaktor, általában 5 mg/l-ben szokták megadni a normál felső értéket, ami mondanom sem kell, ha valakinek annyi, már régen rossz. Ennek a CRP-nek a termelődését az Interleukin-6 (IL-6) serkenti, ami szintén egy gyulladásfaktor, ami a krónikus betegségekben általában magas. A CRP és az IL-6, mint két gonosz összeesküvő, egymást támogatják: a CRP elősegíti az IL-6 aknamunkáját (Jones és mtsi., 1999). Természetesen a természet nem az emberiség tönkretételére "találta" ki őket, de az evolúció az emberi szervezetet nem készítette fel a bőség korszakára, így a rendellenesen magas IL-6 és CRP az ember ellen fordul.

Mitől magasabb egyesekben és mitől alacsonyabb másokban az IL-6 szintje?

Sok betegség van, ami az ember önhibáján kívül alakul ki, s ezek közt sokban magas az IL-6 szint. A civilizációs betegségek azonban nem ezek közé tartoznak, ugyanis senki nem állíthatja, hogy nem tud az elhízás vagy a dohányzás káros hatásairól.

Az elhízás egy krónikus gyulladásos állapot (Eder és mtsi., 2009). A zsírszövet, különösen a viszcerális (a has belsejében lerakódott zsír) termeli és bocsájtja ki az IL-6-ot. További gyulladásfaktorokat is termel a fehér zsírszövet, de maradjunk az IL-6-nál, amely meghatározónak tűnik az elemzés szempontjából. A zsírszövet többek közt azért bocsájt ki IL-6-ot, mert a zsírszövet és a környező szövetek nem kapnak elég oxigént (Eder és mtsi., 2009). Az elhízás és a vele járó légzési nehézségek kockázatának mértékét jelzi egy vizsgálat: a normál súlyunkhoz képest az elhízottaknak 6-szor volt magasabb az IL-6 szintje, akik pedig már a túlsúly miatt szaporán lélegeztek, azoknak 33-szor volt magasabb (Roytblat és mtsi., 2000). Természetesen a csökkentett kalóriájú táplálkozás és a fogyás hatására az IL-6 szint csökken.

Az IL-6 szint előrejelzi a cukorbetegség kialakulását. Mivel az IL-6 szintje az inzulin és vércukor szinttel nő, és az IL-6 inzulinrezisztenciát okoz , ez át is vezethet minket a diabéteszes betegek elemzéséhez.

Elhízott cukorbetegekben az IL-6 szintje háromszorosa a nem elhízott emberekéhez hasonlítva.

A magas vérnyomás több vizsgálat szerint is magas IL-6 szinttel jár (Bautista és mtsi., 2005). Az elhízás és az IL-6 magas szintje egymástól függetlenül kockázati faktorai a magas vérnyomás kialakulásának (Lakoski és mtsi., 2011).

A magas IL-6 szint idős korban kétszeres halálozási kockázattal jár (Harris és mtsi., 1999), de ha az illető a magas IL-6 szinthez még kardiovaszkuláris betegségben is szenved, a halálozás kockázata már négyszeres (Volpato és mtsi., 2001). A magas IL-6 szint együtt jár a különféle kardiovaszkuláris betegségekkel.

Nem érdemes további vizsgálatokat idézni, ennyiből is látszik, hogy gyakorlatilag az civilizációs betegségek és ezek szövődményei mind magas IL-6 szinttel járnak. Nem is kell ehhez elhízni: a finomított szénhidrátok fogyasztása már fiatal korban magas IL-6 szintet eredményez (Goletzke és mtsi., 2014).

Az időskor önmagában rontja az esélyeket a Covid-19 betegségben?

Valószínűleg nem, mert bár a IL-6 szintje a fiatal korhoz képes emelkedik: fiatal férfiakban 1.4 pg/ml és fiatal nőkben 1.1 pg/ml míg egészséges 65-74 évesekben már 3.5 pg/ml és 2.1 pg/ml a szint. Ennyi emelkedés azonban az eddigiek alapján nem tűnik önmagában kockázatosnak (Maggio és mtsi., 2006). Mindenesetre, minél alacsonyabb, annál jobb: egészséges öregeknél minden pg/ml csökkenés 16%-nal csökkenti a halálozási kockázatot (Puzianowska-KuŸnicka és mtsi., 2016). A vizsgálatok eredményét nyilván erősen befolyásolja a vizsgálati minta összetétele, hogy pl. kit tekintenek egészségesnek. Csak így lehet, hogy egyes vizsgálatok szerint az IL-6 szintje életkortól független (Beharka és mtsi., 2001), míg mások egyértelmű emelkedést találtak az életkor emelkedésével. Az valószínű, hogy önmagában az öregedés, azaz az egészséges öregedés krónikus betegségek nélkül, nem jelent fokozott kockázatot.

Röviden:

Összességében szénhidrátalapú táplálkozásra kialakuló civilizációs betegségekben tapasztalható IL-6 emelkedett szintje a megmagyarázza, miért ezek a betegek halnak meg nagy valószínűséggel, ha koronavírus fertőzést kapnak. Az idézett vizsgálatok ugyanis egyértelműen bizonyítják, hogy a magas IL-6 szint előrejelzi a Covid-19 betegek halálozását, és az ellenpróba is sikeres: az IL-6 szintjének gyógyszeres csökkentése drámai javulást eredményez.

A magas IL-6 magas szintje koronavírus nélkül is megrövidíti az életet."

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá