Meghalt egy 2 éves kisfiú - a szülők az egészségügyi rendszert hibáztatják

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Elhunyt a kisfiú, akinek az édesapja éhségsztrájkkal hívta fel a figyelmet gyereke szenvedésére - írja az újvidéki Szabad Magyar Szó.

Az újvidéki kórházban elhunyt a kétéves Lav Popović, aki két hónapig harcolt a leukémiával. A kisfiú akkor került a figyelem középpontjába, amikor az apja, Nemanja Popović az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt éhségsztrájkolt, mivel állítása szerint a  lélegeztetőgépre kapcsolat fiának nem engedélyezték azt a kísérleti, THC nélküli kannabiszterápiát, amely csökkentette volna a fájdalmait, és megmenthette volna az életét.

A gyógyszert nem regisztrálták Szerbiában, így az orvosok nem hagyták jóvá a felhasználását.

A kétéves kisfiú azon a napon halt meg, amikor mindenki arra számított, hogy az észak-macedón és a szerb egészségügyi miniszter sikeresen megállapodnak, hogy Szerbia megkaphassa a kisfiúnak fontos gyógyszert és hivatalosan bejegyezzék.

Mivel a törvények és az egészségügyi rendszer körülményessége miatt nem sikerült időben beszerezni a gyógyszert, a család a rendszert és annak képviselőit hibáztatja a történtek miatt.

Az elhunyt kisfiú nagyapja elkeseredettségében és bosszúból az orvosokat hibáztató feliratot írt fel a kórház falára, ami miatt a rendőrség előállította.

A szomorú hír kapcsán jogos a felvetés: jelenleg tömegesen használ a világ olyan oltóanyagokat, amit sokan csakis kényszer hatására hajlandók beadatni maguknak. Ugyanakkor itt van egy beteg kisgyerek, akinek talán esélyt jelenthet egy olyan kezelés, ami ott, ahol él még nincs jóváhagyva, de a világ más országaiban igen. Az apa könyörög az orvosoknak és az egészségügyi politikusoknak, hogy a jogszabályok helyett a szívükre hallgatva cselekedjenek - mintha a saját szerettük életéről lenne szó. Az elszánt küzdelem végül eredményes volt: mégiscsak elkezdhették volna a kezelést. Szomorú, hogy a kisfia ezt már nem érhette meg.

A nagypapa reakciója kapcsán pedig talán felébred a lelkiismerete azoknak, akik felelősek a döntés halogatásában.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá