Már megint jön egy újabb kínai denevéres sztori

Ha esetleg valaki hátradőlne, hogy vége ennek az egésznek, itt egy friss hír:

Kínai kutatók a koronavírus új válfajait fedezték fel denevérekben a délnyugati Jünnan tartományban. A tudósok 2019 májusa és 2020 novembere közt gyűjtött mintákat vizsgálva tették a felfedezést - írja az index.hu.

A vizsgálatok alatt a vírusnak összesen 24 különböző változatát különítették el, amelyek közül négy hasonlít a most terjedő új koronavírushoz (SARS-CoV-2). Ez egyike (amelynek egyelőre a RpYN06 nevet adták) ráadásul genetikailag is nagyon hasonlít az új koronavírushoz. 

A kutatók szerint mindez az bizonyítja, hogy a denevérek közt még mindig terjed és mutálódik is a vírus, aminek következtében újabb és újabb variánsai jönnek létre. 

Ennek előzménye 2021 márciusi hír, miszerint: 

További huszonnégy új denevér-koronavírust találtak - Kiderült, hogy kapcsolódnak a COVID-19-hez

A koronavírus eredetét kutatva a tudósok újabb huszonnégy, eddig ismeretlen koronavírus fajtát találtak, amelyek denevérekből erednek.

Még mindig nem tudni, pontosan honnan és hogyan terjedt el a koronavírus. A kutatások során azonban most újabb huszonnégy denevér-koronavírust azonosítottak, ebből négy kapcsolódik közvetlenül a Covid-19 törzshöz.

Ugyan nem volt köztük a járványért felelős vírus közvetlen őse, de az egyik hordozta a SARS-CoV-2-höz valószínűleg legközelebb eső genomi gerincet – állítja a tanulmány.

A márciusi cikket azzal zárták, hogy bizonyos elméletek szerint a vírus egy wuhani laborból szivárgott ki, ahol denevérvírusokat vizsgáltak. Ezek az emlősök képesek ugyanis a - patkányok után – a legtöbb betegséget okozó vírust hordozni. Ám a WHO szerint ez a teória elég valószínűtlen, de a mai napig sokszor felvetődik.

Az akkor fakenews-nak bélyegzett laborból-kiszabadult-vírus-sztori azóta új megvilágításba került. De úgy látszik ez nem tudja elnyomni a denevérek rossz hírét.


Szólj hozzá