KÍNA: Többmilliós városok kerültek blokád alá

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Kínában több mint egy évi szünet után két halálos áldozata van a koronavírus-világjárványnak – olvasható az MTI hírben.

Az északkelet-kínai Csilin tartományban történt két haláleset a szárazföldi Kínában az első 2021. január 26. óta. Kínában eddig 4638 ember halt meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség következtében. (Kína lakossága 1,4 milliárd fő!)

A hatóságok szombaton 4051 új fertőzést regisztráltak. Az első koronavírusos megbetegedések után 2019 végétől a kínai kormány a határok szigorú ellenőrzésével, hosszú karanténnal és célzott elkülönítésekkel tudta a járványt ellenőrzés alatt tartania. Az omikron variáns azonban "kikerülte" ezt a stratégiát, így a hatóságok olyan településeket kénytelenek vesztegzár alá helyezni, mint a kínai Szilícium-völgy meghatározó városa, a 13 millió lakosú Sencsen.

Az ország vezetése továbbra is ragaszkodik a „zéró Covidként” elhíresült stratégiához. Ezért az orosz határ melletti Csilin tartományban - ahol a legmagasabb a fertőzöttek száma - nyolc ideiglenes kórházat és két karanténközpontot építenek a járvány megfékezésére. 

A tartomány két nagyvárosában, Csangcsunban és Csilinben is szigorú korlátozások vannak életben. 

Csilin vezetése vasárnap jelentette be, hogy a város csaknem 4,5 millió lakója hétfői kezdettel három napon át nem hagyhatja el otthonát.

A tartomány székhelyén, Csangcsunban pedig, ahol már több mint egy hete korlátozások vannak érvényben, hétfőtől szintén háromnapos házi karantént léptetnek életbe.

A 9 milliós Csangcsunban március 11-én vezettek be kijárási szigorítást, melynek értelmében az ott élők minden második nap hagyhatták csak el lakóhelyüket bevásárlás céljából. Hétfőtől egyáltalán nem léphetnek ki a lakásukból. A korlátozások alól csupán az egészségügyben és a járványkezelésben dolgozók a kivételek. 

Kína legnagyobb acéltermelő központjában, a 7,7 millió lakosú Tangsanban vasárnap közlekedési korlátozásokat és a tömeges tesztelés megkezdését jelentették be. A közutakon csak sürgősségi, valamint ellátmányt szállító járművek közlekedhetnek, a város lakói pedig csak külön engedéllyel hagyhatják el a várost.

A 26 milliós Sanghajban az elmúlt napokban tömeges tesztelést kezdődött. A tesztelés idejére a lakótömböket 48 órára lezártak, az ott élőket házi karanténra kötelezték. A nagyváros minden oktatási intézménye felfüggesztette a jelenléti oktatást.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá