Kétségbeesett munkaerőtoborzás a briteknél

Kelet-Európai mezőgazdasági munkásokra lenne szükség.

Veszélyben a brit hazai zöldség és gyümölcs piac.

Azonnal szükség van mezőgazdasági munkásokra a brit földeken és üvegházakban - közölte a brit kormány. Akár különgépeket is Kelet-Európába kell küldeni, hogy minél hamarabb sikerüljön összetoborozni a kb. 90 ezer munkást, akire szükség lenne. Ám a toborzás egyre nehezebb. Pedig tavaly a szüretelésnél 98 % volt a külföldiek aránya - elsősorban román és bolgár szezonális munkásuk volt.

A nagyobb brit mezőgazdasági üzemek és földbirtokosok már most is küldenek repülőket kelet-európai munkásokért, viszont azt állítják, ez nem elég, ugyanis a koronavírus teljesen padlóra küldte a mezőgazdasági munkaerőpiacot, nincsenek már idénymunkáson az Egyesült Királyságban, ezért a brit kormánynak is lépnie kell.

A termelők Kelet-Európából, Oroszországból, Ukrajnából, Moldovából, Fehéroroszországból, a kaukázusi államokból és Barbadosról is próbáltak munkaerőt szerezni, de az EU-n kívüli országok többsége már a koronavírus miatt határzárat vezetett be, így esélytelen.

A brit termelők ezért az utóbbi napokban csak Litvániából, Romániából és Bulgáriából tudtak toborozni, de Litvánia azóta határzárat vezetett be, Románia pedig a repülést korlátozta. Ezért csak Bulgária maradt, ahol ugyan szintén határzár van, de a mezőgazdasági munkásokra ez nem vonatkozik, ők ugyanis kulcsfontosságú munkaerőnek számítanak a bolgár szabályozás szerint. Az egyetlen gond, hogy a legtöbb olcsó légitársaság, ami Bulgária és Nagy-Britannia között közlekedne, nem száll fel a gépeivel. Ezért maradnak a különgépek, amik Szófia és London között kb. 45 ezer euróba kerülnek. Forrás


Szólj hozzá