Az USA tervei Európával és az oroszokkal

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

George Friedman, magyar származású amerikai geopolitikai előrejelző, megdöbbentő nyilatkozatot tett az USA Ukrajnát és Oroszországot érintő geopolitikai stratégiájáról. A videó nem friss, hisz 2015 februárjában készült. De az elhangzottaknak súlyos üzenete van a 10 napja élesben folyó konfliktus ismeretében.

A legfontosabb kijelentések:

  • Hodges tábornok a hadsereg parancsnoka  Ukrajnába látogatott, és bejelentette, hogy hamarosan érkeznek a kiképzők. (Megj.: 7 évvel ezelőtt!). Bejelentette, hogy az Egyesült Államok páncélos tüzérséget és egyéb felszereléseket telepít a balti országokba, Lengyelországba, Romániába és Bulgáriába is. Az USA tehát készen áll egy kordon létrehozására Oroszország körül, és ezt Oroszország is tudja.
  • Az a cél, hogy az európaiak egymás torkának essenek. Ronald Reagan mintáját kell követni, amit Irán és Irak esetében tett: mindkét oldalt finanszírozta, és hagyta, hogy egymás ellen harcoljanak. Ez elég erkölcstelen hozzáállás volt, de működött.
  • Az USA-nak megvan a lehetősége, hogy támogasson különböző versengő hatalmakat, így ők egymásra koncentrálnak. A szélsőségesek pedig azt teszik, amit mi tettünk Japánban, Vietnamban, Irakban és  Afganisztánban: a támadások nem arra szolgáltak, hogy legyőzzék az ellenséget, hanem hogy kibillentsék az egyensúlyából. Az Egyesült Államok nem tud állandóan beavatkozni Eurázsia-szerte, de a "szelektív" beavatkozás járható út. Anno Nagy-Britannia sem szállta meg Indiát, hanem különböző indiai államokat fordított egymás ellen, csak néhány brit tisztet kellett odavezényelni.
  • Az oroszok számára az a kérdés, hogy a határai közelében meg tudnak-e tartani egy semleges pufferzónát, vagy hagyják, hogy a Nyugat behatoljon Ukrajnába, és 70 mérföldre legyenek Sztálingrádtól, 300 mérföldre Moszkvától. Oroszországnak Ukrajna amerika-barát státusza egzisztenciális veszélyt jelent, és az oroszok nem engedhetik

Azt nem lehet tudni, hogy Németország mit lép egy ilyen kritikus helyzetben, hisz a németeknek nagyon összetett kapcsolatuk van az oroszokkal. De tény: az USA ősi félelme, hogy a német tőke és technológia az orosz nyersanyagtartalékokkal és humánerőforrással összefonódnak. Ez az egyetlen kombináció, amitől az USA már régóta tart. És aki meg tudja jósolni, mit lépne Németország az USA-orosz összefeszülésre, előre tud látni kb. 20 évet a történelemben. Mondhatni:

Németországon múlik, hogy mivé eszkalálódik az orosz-ukrán konfliktus.

A 10 perces videó egy hosszabb nyilatkozat legfontosabb gondolatait összegzi:

George Friedman magyar származású amerikai politológus, geopolitikai előrejelző, a nemzetközi ügyek stratégája. Alapítója és elnöke a Geopolitical Futures nevű online kiadványnak, amely elemzi és előrejelzi a globális események menetét. Nem szövetségi alkalmazott. A fenti sajtótájékoztatót  a The Chicago Council on Global Affairs-nél tartotta 2015 februárjában.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá