KÉSZÜLJÜNK: nem a nyár, vagy ez év december a pandémia vége, hanem 2024!

Az oltások méltányos elosztása miatt fog évekig tartani a pandémiás helyzet.

Az élet 2024-ig nem tér vissza a normális helyzetbe, mivel a világjárvány csak akkor ér véget, ha az globálisan következik be.
Dr. Clare Wenham, a London School of Economics globális egészségpolitikai adjunktusa arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságban az élet nem térhet addig  vissza a normális kerékvágásba, amíg a világ népességét be nem oltják. 2024-ig a koronavírus- járvány uralja majd életünk nagy részét.
Míg egyes országok, mint például az Egyesült Királyság és Izrael, jelentős előrelépéseket tettek lakosságuk oltása terén, mások még messze vannak ettől.

"A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy 2023/24 lesz, mire az  oltóanyagokat globálisan szétosztják"

- mondta Dr. Wenham. Még akkor is, ha az oltás a lehető legeredményesebb az Egyesült Királyságban, és a lakosság védett, a határellenőrzés továbbra is érvényben kell maradnia, hogy elkerülhessük a fertőzés más országokból történő behozatalát.

Ezen a hétvégén a WHO  sürgette az Egyesült Királyságot, hogy szüneteltesse oltási programját, amint a veszélyeztetett  csoportok megkapták az oltásokat, és segítsenek, hogy az oltóanyag globálisan is elérhető legyen.
Boris Johnson miniszterelnök kijelentette, hogy célja az összes brit felnőttnek őszre felajánlani az első adagot, de a WHO szerint az országoknak arra kellene törekedniük, hogy kétmilliárd adagot 2021 végéig tisztességesen osszanak szét az egész világon.


Az Egyesült Királyságban jelenleg az egyik legmagasabb a vakcina-lefedettség, Izraellel és az Egyesült Arab Emírségekkel egyetemben, de sok szegényebb ország még hozzá sem kezdett az oltáshoz.
A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus többször is felszólított az oltások méltányos elosztására, és arra figyelmeztetett, hogy az "először én" megközelítés meghosszabbítja a járványt, valamint az emberi és gazdasági szenvedéseket. Forrás


Szólj hozzá