Készülj Európa! 40 fokkal riogatnak Franciaországban, de Angliában és Belgiumban is hőség lesz.

Kánikulával búcsúzik a július.

Erős hőhullám éri el Nyugat-Európát július utolsó napjaiban.

Spanyolországban és Portugáliában már most is nagyon meleg van: Spanyolországban napok óta 35 fok felett alakulnak a maximumok és több helyen a 40 fokot is elérte a hőmérséklet. Vasárnap a dél-spanyolországi Cordoba környékén pedig 44 fokos hőség tombolt. 

Péntekre egy úgynevezett Omega-blokking helyzet alakul ki, amelyen belül egy erős magassági gerinc épül ki Nyugat-Európa felett. A gerincen belüli erőteljesen délies áramlás szállítja majd a meleget észak felé, így Nagy-Britanniát, Izlandot és Skandináviát is az átlagosnál melegebb légtömegek érhetik el.

A hőhullám pénteken csúcsosodik ki, de Franciaország déli felén már csütörtökön elérheti, néhol meghaladhatja a 40 fokot a csúcshőmérséklet, pénteken pedig az ország legnagyobb részén 35-41 fok között alakulhatnak a maximumok. 

A Benelux államokban is pénteken éri el a csúcspontját a hőség: itt jellemzően 28-36 fok közé emelkedhet a hőmérséklet. A legmagasabb értékeket Belgiumban és Luxemburgban mérhetik majd.

Nagy-Britanniában is jóval melegebb lesz a megszokottnál: különösen Dél-Angliában, ahol többfelé 30 fok fölött alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, de egyes előrejelzések szerint néhol 34-35 fok is lehet. 

Szombaton Németország is kap a melegből: több helyen elérheti 35 fokot a hőmérséklet, de helyenként 36-37 fok is előfordulhat. 

Ami hazánkat illeti, nálunk egyelőre nem kell ekkora hőségre készülni a hétvége folyamán: a legfrissebb előrejelzések szerint 27-33 fok között alakulhatnak maximumok, de vasárnap nyugaton, északnyugaton helyenként 34-35 fok sem kizárt. Csapadékra nem kell számítani - igazi strandidőre készülhetünk.


Szólj hozzá