IZRAEL: szigorú korlátozások a be nem oltottakra

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Azt tervezik, hogy aki nincs beoltva, csak a boltba és gyógyszertárba mehessen.

Az izraeli egészségügyi minisztérium azt tervezi, hogy diszkriminálja azokat az állampolgárokat, akik nem hajlandók beoltatni magukat a koronavírus ellen. Szigorú szankciókat alkalmaznak azoknál a vállalkozásoknál, amely nem ellenőrzi, hogy a hozzá érkező személy be van-e oltva - írja a The Times of Israel.

Yuli Edelstein egészségügyi miniszter a széles körű oltást akarja ösztönözni azáltal, hogy előnyöket kínál beoltottaknak, és korlátozza azok lehetőségeit akik nem kérnek oltást.

"Aki nem oltatja be magát, csak szupermarketekbe vagy gyógyszertárakba mehet, a beoltottak stadionokba és edzőtermekbe is"

- mondta Edelsteint.

Izraelben a vírusfertőzések csütörtökön a december vége óta mért legalacsonyabb szintet mutatták, és az izraeli kórházakban a súlyos betegek száma január eleje óta először 1000 alá süllyedt. Ezzel egyidejűleg az oltási hajlandósága lassulni kezdett.

Edelstein kijelentette, hogy fontolóra vesz olyan jogszabályjavaslatot, amely lehetővé tenné a munkaadók számára, hogy megakadályozzák a koronavírus ellen be nem oltott munkavállalók munkába állását, és figyelmeztetett, hogy a szabály az oktatási rendszerben lévőkre is vonatkozna. Az oltást elutasító tanároknak 48 óránként fizetniük kell egy vírustesztért, ha tovább akarnak tanítani.

Benjamin Netanjahu miniszterelnököt csütörtökön azt mondta a kabinet minisztereinek:

"Aki nem oltja be magát, az mindannyiunkat veszélyeztet, mert az egészségügyi rendszer összeomlását okozhatja."

Az oltóanyag-szkepticizmus egyre nagyobb gondot jelent, mivel Izrael világvezető oltási kampánya az elmúlt hetekben lelassult. Ezt a tendenciát akarják megtörni a szigorú megkülönböztető rendelkezésekkel.

 

A tisztviselők lépéseket tesznek az emberek vakcinázásra ösztönzésére, többek között az online félretájékoztatás elleni küzdelem és ösztönzők tervezése révén.

Raz Nizri legfőbb ügyészhelyettes azonban csütörtökön arra figyelmeztette a helyi hatóságokat, hogy nem engedhetik meg, hogy a be nem oltott tanárok, alkalmazottak és hallgatók ne léphessenek be az oktatási intézményekbe, függetlenül attól, hogy ez magán- vagy állami intézmény.

"A jelenlegi jogi helyzet szerint a helyi tanácsok nem vehetik kezükbe a törvényt, és önállóan állapíthatnak meg szabályokat az oktatási dolgozók oktatási intézményekbe való belépésének korlátozására" - mondta Nizri az önkormányzatok jogi tanácsadóinak írt levelében.

A 12. csatorna szerdán beszámolt arról, hogy a tisztviselők korlátozni kívánják az edzőtermek, szállodák, éttermek, valamint kulturális és sportesemények látogatását azok számára, akik nem hajlandók beoltani az oltást, míg az oltottak szabadon beléphetnek.
Mivel jogi szempontból problémás teljesen kitiltani azokat, akik nem akarják elkészíteni a felvételeket, egy útvonal áll majd rendelkezésére azok számára, akiknek az előző 48 órában friss negatív koronavírus-tesztje volt.

De az egészségügyi tisztviselők remélik, hogy megtalálják a tesztelés megnehezítésének módjait - ezáltal további embereket ösztönözve az oltás igénybevételére - ideértve a tesztek felszámítását, számuk korlátozását és a tesztelési helyek csökkentését - áll a jelentésben.

Eddig 3 734 894 ember kapta meg az első dózist a Pfizer / BioNTech oltásból, és 2 376 138 személy már a másodikon is túl van. Ez a teljes népesség közel egynegyede. Ám az elmúlt négy napban naponta csak körülbelül 65 000 izraelit oltottak be - pedig az oltások ma már minden 16 éves és idősebb izraeli számára elérhetőek.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá