Meghalt egy éhségsztrájkoló ügyvédnő Törökországban

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Egy dolgot akart: tisztességes eljárást. 238 napig bírta.

Meghalt egy Törökországban bebörtönzött, éhségsztrájkoló emberi jogi ügyvédnő, aki drámai tiltakozásával azt akarta elérni, hogy tisztességes bírósági tárgyalást tartsanak mind az ő, mind 17 kollégája ügyében, írja az MTI.

A 42 éves Ebru Timkit egy isztambuli kórházban hunyt el 238 napnyi éhségsztrájk után. Júliusban került kórházba, halálakor már csak 30 kilogramm volt. Timkitet és bebörtönzött társait azzal a váddal csukták le, hogy kapcsolatban állnak a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) nevű szélsőbaloldali csoporttal, amelyet terrorista szervezetnek bélyegzett Törökország.


Timkitet tavaly márciusban 13 és fél év börtönre ítélték. Ügye a fellebbviteli bíróság elé került, amely még nem hozott ítéletet. A nő februárban kezdett éhségsztrájkba egyik kollégájával, akinek állapota már szintén válságos.

A török ellenzéki pártok már jó ideje megkérdőjelezik a bíróságok pártatlanságát és függetlenségét A jogászok több szabálytalanságról és hatalmi beavatkozásról adtak hírt, egyebek közt arról, hogy elmozdították tisztségükből azokat a bírókat, akik eredetileg a vizsgálati fogság megszüntetését rendelték el a 18 ügyvéd ügyében.

Pénteken tömeg gyűlt össze Timkit emlékének adózva Isztambulban. A rendőrség a résztvevők felvonulását könnygázzal és gumilövedékek használatával megakadályozta.

Pár hónapja egy baloldalinak mondott, népszerű népzenekar két tagja is belehalt éhségsztrájkjába. Őket is azzal vádolták, hogy kapcsolatban vannak a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Fronttal.

Törökországban az éhségsztrájkolók általában csak folyadékot fogyasztanak, de vitaminokat is szednek, hogy elnyújtsák tiltakozásukat.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá