Itt a Pfizer új covid gyógyszere

Az Egyesült Államok tízmillió COVID-beteg számára vásárolja meg a Pfizer Paxlovid elnevezésű gyógyszerét. Ez több mint ötmilliárd dollárba kerül.

A Pfizer szerint a gyógyszer 89 százalékkal csökkenti a COVID-19 miatti kórházi kezelés vagy halálozás kockázatát.
A paxlovid gyógyszer egy proteázgátló ritonavirrel kombinálva, amely tabletta formájában kapható. 

Kedden a cég kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Gyógyszerügynökségéhez a gyógyszer sürgősségi felhasználásának engedélyezése érdekében. A Pfizer tervezte a tabletták gyártását, amelyekkel az év végéig több mint 180 000, 2022 első felében pedig több mint 21 millió embert kezelhetnek. A kezelés 30 tablettából áll, amelyet öt napon keresztül kell szedni

A Pfizer szóvivője szerint 7000 ember vesz részt különböző országokból az új gyógyszerrel végzett kísérletekben. Hozzátette, a vizsgálat résztvevői között nem volt haláleset. A cég már 95 országgal kötött megállapodást a szájon át szedhető gyógyszer gyártására. 

A Pfizer részvényei 13 százalékkal drágultak november 5-én, amikor felröppent a hír a gyógyszer sikeres kipróbálásáról. A közgazdászok szerint a gyógyszer reményt ad arra, hogy gördülékenyebben mehet a gazdasági normalitás helyreállítása, különösen, ha a tabletta enyhíti a kórházak terheit.


Szólj hozzá