Hová tűntek a betegek? Egy biztos: nem gyógyultak meg varázsütésre.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Árulkodó képek. Mindkettő rendelési időben készült. A baloldali a jelenlegi, világjárványos helyzetben, a jobb oldali még covid előtt.

Emlékszünk még? Sorszámhúzás, tolongás az ajtónál, hangoskodás, ha valaki nem akarja kivárni a sorát és a többiek elé furakszik. Zsúfolt folyosók, beteg beteg hátán.

No ez mára megváltozott. Nincs tömeg. Üresek a folyosók, a legtöbb szakrendelés alig-alig döcög. Ahol fogadják a betegeket, ott is alig van pár ember. De hol vannak a betegek?Kihez és hogyan fordulnak a panaszokkal?

Néhány "élménybeszámoló" a közösségi oldalakról:

"Az Orthopédiára májusra volt időpontom. Felhívtak, adjam àt màsnak a helyet aki màr régen vàr és súlyosabb beteg. Augusztusban kértem újra  időpontot. Decemberre kaptam. Telefonàltak, hogy nincs orvos, a covid osztàlyra lett îrànyïtva. 1 éve vàrom ,hogy bejussak az orthopédiára. Maszekba 20 ezret nem tudok fizetni."

"Sajnos, ha nem covidos az ember, szakorvoshoz nagyon nehezen, vagy sehogy nem lehet eljutni. Sok esetben telefonos, távgyógyítás folyik. Ezek után nem a covidban, hanem egyéb, nem vagy nem jól kezelt betegségben fogunk sokan elmenni."

"Ha valamelyik szakrendelésre kell mennie a betegnek, hiába van beutalója, nem kap időpontot, vagy több hónap múlva, de az sem biztos. Vagy közlik vele, mint velem is, egy elmaradt beavatkozás miatt, hogy érdeklődjön. Amikor megkérdeztem az orvost, hogy mikor, nem tudott válaszolni, mert ők sem tudnak semmi. Nagyon nagy a fejetlenség, és erről nem az orvosok tehetnek, hanem azok, akik ott fent, az asztal mellől pofáznak."

"Ugyanaz a helyzet mindenütt. Konganak az ürességtől a rendelők, pedig nem lettünk egészségesebbek. Közeli ismerősöm megfertőződött. Láz, ízületi-izom fájdalom. Háziorvos telefon, majd újabb telefon tesztelés helyszín ügyben, időpont és kiderül hogy pozitív. Karantén, feleség és gyerekek is. Letelik az idő és még mindig nincs jól. Otthon van telefonálnak, a háziorvos nyugtatja. Eltelt három hét és csak nincs jól. Már nem covidos, de valami visszamaradt. Akkor most???" 

"Úgy 120. hívásra sikerül orvossal felvenned a kapcsolatot. Távdiagnosztizál, úgy, hogy te mint laikus elmondod a tüneteid. Azonnal "felhőbe" tesznek receptet, kezdd el azonnal szendi, ha rosszabbul vagy az az ukász, azonnal hívd a sürgősségit. Ez ma az eü. ellátás."

"Telefonos gyógyítás van mindenhol, ez vérlázító! Miért nem lehet pl lemenni maszkban a háziorvoshoz hogy legalább normálisan el lehessen mondani mi a panasz?"

"Orvos csak úgy lát,úgy érhető el vizsgálat, ha a sürgősségire megyünk. Egy hónapos köhögés.mellkasfájdalom (3 negatív teszt) gyerekeim sürgősségire vittek. Gyógyszer nem kellett, de megvizsgáltak, vért vettek. Már ez is megnyugtató volt,orvoshoz jutottam. Kb 2 órát voltam ott, rajtam és a személyzeten, orvoson kívül senki."

"Szakrendelésre időpontkérés: kb 30 telefonos próbálkozás/- ebből a felét a klinika fogadta, a mellék foglalt/,amikor végre sikerült, nem kaptam időpontot, azt mondták megy a recept a felhőbe...3 nap eltelt, recept nem jött/ ESZT- ben sem látszik.Indulhat a legalább 30 db telefonos újrapróbálkozás."

"Gyalázat ami ebbe az országban folyik: nem mindenkinek van"covidja", a többi beteggel mi van?? Sem orvoshoz menni nem lehet, se telefonon elérni őket. Fél nap, hogy esetleg telefonon el lehet őket érni, hogy egy gyógyszert lehessen feliratni, ami szükséges,és csak annyit kell tenniük, hogy fellövik a "felhőbe"! Üres a váró, mert nem fogadnak betegeket, és a betegek meg odahaza lábadoznak, vagy épp meghalnak, mert nem mennek házhoz sem. Én azt hiszem, egy háziorvosnak igen is ki kell menni a betegéhez, ezt választotta, ezután kapja a fizetését, akkor nem lehet azt mondani hogy nem megy ki. Vegyen fel maszkot, amit nekünk is ajánlgatnak, vagy abba sem mer elmenni ??Ja és a beteg meg akár meg is halhat ugye??Őrület ez az egész cirkusz."

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá