Hallgat a média: a WHO szakemberei szerint a járvány lényegében már lecsengett

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Akkor mi ez a sok vészjósló média hír és kormányzati szigorítás Európa szerte?

A legtöbb európai ország sajtója a vírusmutációkra és a még veszélyesebb "harmadik hullámra" vonatkozó figyelmeztetésekkel van tele. A WHO hetek óta (!) ellentétes irányba mozduló trendről beszél. A világjárvány vége látható - nyilván oltás nélkül is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészen más perspektívában látja a jövőt - mint akár a magyar kormány. A WHO illetékesei szerint a koronahelyzet január második hetében érte el a csúcspontját.

Azóta nemcsak a napi pozitív eredményt elérők száma csökken, hanem a koronavírussal összefüggésbe hozott betegek és elhunytak száma is gyakorlatilag a felére csökkent egy hónapon belül.

Ez a tendencia a világ minden régiójában megfigyelhető - a Földközi-tenger keleti részén kívül.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus azt mondta: "Most stabilizálnunk kell a pozitív tendenciát."

A WHO európai főigazgatója, a belga Hans Henri Kluge a főigazgatónál is optimistább volt. A dán állami televízióban nyilatkozott, hogy a koronavírus járvány néhány hónap múlva véget ér. A előforduló mutációk "normálisak", és jól kezelhetőek. A "fertőzési arány" ugyanolyan gyorsan csökkent azokban az országokban, ahol magas a mutáció előfordulása, mint másutt. A legrosszabb forgatókönyvek elmúltak.

Kluge kijelentette:

"Vírus továbbra is itt van, de nem hiszem, hogy korlátozásokra lenne szükség. "

A WHO nem ad egyértelmű magyarázatot a "fertőzési incidencia" csökkenésének okaira. Nem az oltások sikere ez, hiszen a világ lakosságának eddig csak a töredékét oltották be. Ehelyett három lehetséges okot neveztek meg.

Először is, a sok országban alkalmazott elővigyázatossági és higiéniai intézkedések meghozták az eredményt.

Másodszor: egyre több olyan régió van, ahol a lakosság oltása előrehaladott (például az USA, Svédország és Brazília), és a lakosság nagy része már megfertőződött, és ez lassítja a további terjedést.

Harmadszor, a mutációk nem veszélyesebbek, mint az eredeti.

Klaus Stöhr epidemiológus, a WHO globális influenzaprogramjának vezetője, azon belül is a SARS kutatás koordinátora, már hetekkel ezelőtt rámutatott azokra a történelmi tapasztalatokra, amelyek a vírus terjedésének hirtelen csökkenésével járnak az influenzajárványban.

Ezek a járványok mind viszonylag gyorsan véget értek röviddel a "harmadik hullám" után.

A mutációk általában a világjárvány végének kezdetei - nyilatkozta Stöhr.

Sok szakember osztja ezt az az álláspontot. Például Friedemann Weber, a giesseni egyetem virológusa az n-tv-nek elmondta :

"2021 tavaszának már észrevehetően gondtalanabbnak kell lennie a nyár ismét szinte normális, az ősz pedig ugyanolyan lesz, mint a korábbi években." Forrás

A fenti nyilatkozatok vélhetően elkerülték a magyar újságírók és politikusok figyelmét - ezért keltenek még mindig felesleges félelmet a magyar lakosságban, és ezért hosszabbították meg újabb 3 hónappal a veszélyhelyzetet. 

Pedig a rettegés helyett végre örülhetnének az emberek.

A mai kormányinfón nyoma sincs a WHO vezetők által sugallt optimizmusnak. Csak egyetlen idézetet kiragadva Gulyás Gergelytől (17.07): 

Annak köszönhetően, hogy a koronavírus brit mutánsa gyorsabban terjed, ezért a következő egy-két hétben rossz vagy nagyon rossz számokat fogunk látni Magyarországon. Gyorsul a fertőzés, többen fogják megkapni, többen kerülnek kórházba, és többen lesznek lélegeztetőgépen.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá