Szakértői jelentés: Sürgősen el kell kezdeni a felkészülést a következő járványra

Legalább 75 milliárd dollárra lenne szükség, hogy elkerülhető legyen a koronavírus-járvány által okozott válsághoz hasonló esemény. Ez áll abban a jelentésben, amit a G20-as országok pénzügyminisztereinek és a jegybankok vezetőinek mutattak be Velencében. A világ jelenleg nincs felkészülve egy újabb járvány megelőzésére vagy megállítására - olvasható a Deutsche Welle cikkében.

Könnyen lehet, hogy újabb koronavírus, esetleg influenzavírus, vagy más veszélyes kórokozó szabadul el a világban. A globális turizmus és élelmiszerkereskedelem lehetővé teszi ezen vírusok gyors terjedését. 

"A világ korántsem alkalmas arra, hogy megakadályozza vagy megállítsa a következő járványt. Minden valószínűség szerint a következő világjárvány egy évtizeden belül eljön - egy új influenza törzsből, egy másik koronavírusból vagy számos más veszélyes kórokozó egyikéből fakadva" - olvasható a független szakértői testület anyagában.

A G20 szakértői testülete arra figyelmeztetett, hogy a világ nem áll készen a következő COVID-szerű egészségügyi válságra. A WHO beszámolt az mRNS vakcinák és a ritka szívgyulladás közötti lehetséges kapcsolatról.


Szólj hozzá