Szlovákia bedurvul - további szigorítások lépnek életbe

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Már mától indul a távoktatás, de egyéb intézkedéseket is bejelentettek.

Szlovákiában hétfőtől a középiskolák áttérnek a távoktatásra, de az országos válságstáb további korlátozásokról is döntött. Október 15-től a következő intézkedések lépnek érvénybe:

  •     a szabadban is kötelező lesz a szájmaszk viselete
  •     tilos lesz tömegrendezvényt tartani
  •     tilos lesz a hat főn felüli gyülekezés
  •     az éttermek csak elvitelre adhatnak ételt, illetve csak a kültéri ételfogyasztás lesz engedélyezett
  •     nem nyithatnak ki a fitneszközpontok, wellness központok, uszodák, szaunák és aquaparkok
  •     a bevásárlóközpontokban egy emberre 15 négyzetméternyi helynek kell jutnia (korlátozzák a belépők számát)
  •     a 65 év felettiek 9-11 óra között vásárolhatnak ( az élelmiszerboltokra és drogériákra is érvényes)

Igor Matovic kormányfő a válságstáb ülése után azt mondta, hogy ha az új szigorítások nem vezetnek eredményre, jön a „lockdown”, azaz teljesen lezárják az országot, és mindent bezárnak.

A kormány rendkívüli ülése előtt komoly koalíciós feszültség alakult ki. Richard Sulík gazdasági miniszter a válságstáb ülésén bírálta a tárgyalt intézkedéseket, majd otthagyta a megbeszélést.

A kormányfő így nyilatkozott Sulíkról:

„A Központi Válságstáb ülésén azt kérdezte, hogy ez a lépés szükséges-e. Mi pedig megkérdeztük, hogy milyen más lehetőségeink vannak, mire azt felelte, hordjunk mindenhol szájmaszkot. Itt már nem babra megy a játék, itt már nem csak a szájmaszkok fognak minket megvédeni. Ha most azt gondoljuk, hogy gumipuskával le tudunk lőni egy mamutot, akkor nagyot tévedünk”.

"Nem veszi komolyan azt a katasztrofális helyzetet, amiben vagyunk. Neki az a célja, hogy mindenáron szerethető legyen, ahelyett, hogy tartaná a hátát. Neki most az a fontos, hogy szavazatokat szerezzen, pedig itt mos életekről van szó. Bátran ki merem jelenteni, hogy azzal, amit ma Richard Sulík csinált, néhány tucat ember haláláért ő lesz a felelős."

Az ügyben megszólalt az előző kormánypárt is. Szerintük a Matovic-kormány alkalmatlan a feladatára, de nem most jött el az ideje annak, hogy bojkottálják azokat. Mint mondták:

"A kormány eltékozolta a nyarat, nem erősítette meg a közegészségügyi hivatalokat, az egészségügyi dolgozók létszámát, elhanyagolta a megelőzést és a felvilágosítást."

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá