Egy igaz történetet feldolgozó film a gyógyszergyártókról és a kezük alá dolgozó orvosokról

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Rendhagyó filmajánló egy pár éve forgatott, de a közelmúlt történéseinek ismeretében még érdekesebbé váló filmhez.

Az eredetileg Dallas Buyers Club címen futó film igaz történetének főhőse Ron Woodroof, egy önpusztító életet élő cowboy, akinél egy véletlen baleset során a kórházban AIDS-et diagnosztizálnak, s 30 napot jósolnak neki az orvosok. Képtelen ebbe beletörődni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy felkutassa az összes létező, akár betiltott gyógymódot. Cselekedetei láncreakciót indítanak el, mely során az amerikai egészségügy és a gyógyszergyártók machinációiról is lehull a lepel. Ez a "Mielőtt meghaltam" tartalma dióhéjban.

A filmet nagyszerű színészi alakítások teszik élvezetessé, de ami ennél sokkal fontosabb: a forgatókönyv valós történet alapján készült, és a legális drog-hatalmakról, a gyógyszergyártókról és a kezük alá dolgozó orvosokról szól.

Olyan kérdéseket feszeget, hogy mit jelent a gyógyítás, hogy zajlanak valójában a gyógyszerkísérletek, mennyire bízzon a beteg az orvosában és az általa ajánlott gyógymódban? Mit tehet, ha meginog a bizalma, és azt érzi, hogy nem az élete számít, hanem a gyógyszercég haszna.? És persze a felelősség kérdése: aki legálisan "öl", miért élvez védelmet, és aki illegálisan gyógyít, miért üldözik.

A két főszereplőt, Jared Leto-t és Matthew Mcanoughly-t Oscar-díjjal is elismerték.

Matthew McConaughey a film kedvéért 30 kilót fogyott, így a megjelenése is kísértetiesen egyezik az igazi Ron Woodrooféval. A korábban a világ legvonzóbb férfijának választott McConaughey csont és bőr lett, s mindössze hatvan kilót nyomott. A hirtelen bekövetkezett fogyás miatt látászavarokkal is meg kellett küzdenie, s annyira legyengült, hogy még öt fekvőtámaszt sem volt képes megcsinálni.

Matthew McConaughey elmondta, hogy nagyon nehéz volt elkészíteni a filmet, mert senki nem akart pénzt adni hozzá. (Vajon miért?) Szerencsére elkészült.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá