Hollandia: Nem akarnak kijárási tilalmat, több városban az utcára vonultak

A demonstrálók ellen vízágyúkat és lovas rendőröket is bevetettek, többeket őrizetbe vettek.

Hollandiában a II. világháború óta először bevezették az éjszakai kijárási tilalmat este fél kilenc és hajnali fél öt között.  A szabályszegőket 95 eurós bírsággal sújtják majd.

Hollandiában szombat este óta országos kijárási tilalom van érvényben 20:30 és 04:30 óra között. Ilyen intézkedésre a II. világháború óta nem volt példa. 

A holland kormány abban bízik, hogy a korlátozásokkal csökkenteni lehet a vírus terjedését, és a kórházakra nehezedő nyomást. Az új szabályok szerint a korlátozás nem vonatkozik a munkába járókra és a kutya sétáltatókra.

Hollandiában december közepe óta zárva vannak az iskolák, éttermek és a nem alapvető fontosságú üzletek. Március végéig korlátozzák a külföldi utazásokat, ráadásul számos országból, köztük az Egyesült Királyságból sem fogadnak repülőgépeket és hajókat.  

Az intézkedések ellen sokan fellázadtak. Több városban is tömegek vonultak az utcára. A legnagyobb tüntetést Eindhovenben tartották. Itt a tüntetők többször is összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. A demonstrálók ellen vízágyúkat és lovas rendőröket is bevetettek, többeket őrizetbe vettek.

Fiatal tüntetők Urk városkában egy teszt-konténert gyújtottak fel.


Szólj hozzá