Dublinban tovább fokozódik a lezárási meghosszabbítása miatti elégedetlenség

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az ír kormány nemrégiben bejelentette, hogy legalább április 5-ig fenntartja az ország legmagasabb szintű lezárását.

Emberek százai tüntettek szombaton Dublinban az ír főváros meghosszabbított bezárása ellen. Amikor egy férfi tűzijáték rakétával lőtt a rendőrökre, elszabadultak az indulatok.

Emberek százai tüntettek szombaton az ír fővárosban, Dublinban az "Emerald Isle" elnevezésű szigorú elzárási intézkedések ellen. 

Az interneten keringő videóban egyetlen ember látható, aki tűzijátékrakétával lőtt a rendőrökre. Ezután bedurvult a helyzet.

Leo Varadkar ír miniszterelnök-helyettes így nyilatkozott:

"A rendőrök vagy bárki más ellen az erőszak megbocsáthatatlan."

23 tüntetőt tartóztattak le. Többek között fenyegetéssel, a rendőrség utasításainak figyelmen kívül hagyásával, a tisztek akadályozásával és rossz név vagy cím megadásával vádolták őket.

Arra a kérdésre, hogy a Garda, az ír nemzeti rendőrség túlzott erőszakot alkalmazott-e, azt mondta az illetékes felügyelő, Drew Harris:

"Egyáltalán nem láttam ilyet, és teljesen elutasítom."

Harris nyilatkozott arról, kik vettek részt a szombati tüntetésen Dublinban:

"A kezdeti bizonyítékok ellenére további vizsgálatok után sincs még egyértelmű bizonyíték arra, hogy szélsőbaloldali frakciók voltak jelen. A résztvevők túlnyomó többsége egy csoportba tartozik, ami oltásellenes, maszkellenes. Szélsőjobboldali csoportról beszélünk, melynek tagjai zavarkeltésre szakosodtak."

Helen McEntee igazságügyi miniszter korábban bejelentette, hogy a gardai biztos egyértelművé tette, hogy a tiltakozó szélsőbaloldali csoportok "erőszakos republikánus csoportok".

Mary Lou McDonald, a Sinn Féin párt vezetője így látja:

"A dublini tüntetés könyörtelen és pofonegyszerű a városban és azon kívül élő emberek szemével, akik az elmúlt évben nagy áldozatokat hoztak. Döbbenetes és szégyenteljes jelenetek."

Az ír kormány nemrégiben bejelentette, hogy legalább április 5-ig fenntartja az ország legmagasabb szintű zárát. Az iskolákat azonban a következő hónaptól fokozatosan újra meg kell nyitni. Forrás

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá