NÉMETORSZÁG: Bunkerek és élelmiszer tartalékok

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy százmilliárd euróval növelik a védelmi kiadásokat. Az orosz-ukrán helyzet miatt a hatóságok máris elkezdték megerősíteni az óvóhelyeket és vésztartalékokat képeznek.

Modernizálják az óvóhelyhálózatot, és a polgári védelemre is többet költenek.

Jelenleg közel 600 használható óvóhely van az országban, és azt vizsgálják, hányat lehet még használhatóvá tenni. Emellett tanulmányozzák, hogy a föld alatti parkolókat, metróállomásokat és bizonyos épület-pinceszinteket hogyan lehet alkalmassá tenni óvóhelynek.

A szövetségi kormány 88 millió eurót adott a tartományoknak új légoltalmi szirénák telepítésére, mert országos lefedettségük még nagyon messze van; egészségügyi felszerelésekből, gyógyszerekből és védőruházatból pedig vésztartalékot képeznek.

Berlin bunkereiből kiszorulhatnak a turisták?

Berlin egyik turisztikai attrakciójának számítottak a különféle bunker-túrák, ahol pár euróért ízelítőt kaphattak az érdeklődők, milyen védelmi egységek álltak rendelkezésre a háborús időszakokban.

Berlin 23 bunkere - ebből 19 felszín alatti és 4 felszín feletti -  összesen 27.700 ember számára tudott volna menedéket biztosítani.

Kelet és Nyugat-Németország újraegyesítése után a bunkerek egy részét befalazták, egyes területeket eladtak, az óvóhelyiségekből így lettek szupermarketek raktárai, művészeti galériák vagy motelek. Néhány múzeumként funkcionál, és szomorú mementói a 20. század borzalmainak. A kormány intézkedései alapján vélelmezhető, hogy újra készenlétbe kell helyezni őket.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá