Cercel: A maszk használata 2023-ig kötelező lesz

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A román járványtani intézet korábbi igazgatója szerint az emlékeztető oltást követő hetedik naptól kezdve „nyugodtan fütyörészhetünk”, mert nem fenyeget, hogy súlyos koronavírus-fertőzést kapunk, viszont „a maszk használata 2023-ig kötelező lesz”.

Adrian Streinu-Cerce, a Matei Balş járványtani intézet korábbi igazgatója úgy fogalmazott: az emlékeztető oltást követő hetedik naptól kezdve „nyugodtan fütyörészhetünk”, mert nem fenyeget, hogy súlyos koronavírus-fertőzést kapunk, viszont „a maszk használata 2023-ig kötelező lesz” - olvasható az ErdélyOnline-on.

„Ez az oltás megvéd belülről bennünket, de nem védi a nyálkahártyánkat, tehát ha lemondunk a maszk használatáról, akkor minden esélyünk megvan arra, hogy megkapjuk a vírust, amelyet aztán átadhatunk olyan embereknek, akik nem immunizáltak, és így továbbra is terjesztjük a betegséget” – magyarázta.

Az orvos egy üstököshöz hasonlította a járványt.

„Tudjuk, hogy az üstökösnek hosszú csóvája van, ez a csóva egyben a járvány csóvája is, tehát továbbra is lesznek esetek, amíg számuk annyira meg nem csappan, hogy azt mondhassuk, hogy a vírus elhagyta a normális biológiai körforgást” – példálózott a professzor.

„Az eddigi óvintézkedéseket fenn kell tartani, sőt meg kell erősíteni, hogy ez a két elem – az oltással történő immunizálás és a védelmi intézkedések – együttesen a vírus nagyon gyors körforgásának csökkenését eredményezzék a populációban” – mondta.

Az orvos szerint ez a vakcina megvéd minket minden olyan törzstől, amely jelenleg előfordul.

„Nem tudom, mi lesz egy év múlva, ezért sietnünk kell, hogy az év folyamán mindenkit beoltsunk, akit lehet, hogy minél több embert immunizáljunk, és megpróbáljuk kiszorítani a vírus keringését” – mondta az orvos.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá