SZLOVÉNIA: Egyre feszültebb a hangulat a védettségi igazolványok miatt

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Oltásellenes tüntetők hatoltak be a szlovén közszolgálati televízió (RTV) épületébe pénteken, majd sikerült bejutniuk a híradó stúdiójába is – írja az MTI.

Ljubljana központjában már hónapok óta tüntet egy csoport a kormány járványügyi intézkedései és az oltások ellen. Pénteken késő este sikerült bejutnia az RTV épületébe, majd elfoglalták a híradó stúdióját, ahol éppen nem volt adás. A helyszínre később a rendőrség is megérkezett, hogy eltávolítsák őket.

Az RTV épületébe vagy bármely más középületbe való behatolásnak semmi köze a véleménynyilvánítás szabadságához, sőt éppen e szabadság feletti erőszakot jelenti

– írta Janez Janša szlovén kormányfő.

Véleménye szerint el kell ítélni, és meg kell büntetni azokat, akik önkényesen és erőszakosan közterületet sajátítanak ki.

A szlovén RTV vezetése az esetet megengedhetetlen támadásnak minősítette a média, az újságírás és a demokrácia ellen.

Az MTI híréből kimaradt, hogy mi volt a híradó-foglalók célja, miért elégedetlenek a közszolgálati hírcsatornával.

Azt viszont tudni lehet, hogy hétfőtől komoly szigorításokat vezet be a kormány. Majdnem minden ágazatra kiterjesztik a koronavírus elleni védettségi igazolást, vagyis minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási-, gyógyultsági igazolással vagy negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép más személyekkel, olyan intézményben dolgozik, vagy olyan tevékenységet folytat, ahol terjedhet a vírus – mondta Janez Poklukar egészségügyi miniszter.  Ezek közé tartozik az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kiskereskedelem, a különböző szolgáltatások, a kulturális és vallási tevékenységek és a sport is, ám  a sürgősségi ellátás, a béke és a közrend fenntartása és a katasztrófavédelem kivételt jelent.

Szlovéniában hétfőtől a maszk viselése is kötelező lesz mindenhol, ahol nem tartható be a másfél méteres távolság.

A több mint kétmilliós Szlovéniában a lakosság fele van beoltva.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá