Bezenye - egymilliárd eurós gigaprojekt az ezerfős magyar faluban

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Német forrásból egymilliárd euróért épül egy új kisváros. A kormány kiemelt státuszt adott a beruházásnak.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb agrárberuházására készülhetünk Nyugat-Magyarországon. Bezenye és Hegyeshalom területén épülhet meg a Lajtania Park-ra keresztelt óriási mezőgazdasági és ingatlan komplexum.

A beruházó német cég, a FAKT AG egymilliárd eurót költ rá. Az engedélyek beszerzése folyamatban van, az építkezés várhatóan 2021 első felében kezdődhet.

A Lajtania Park mintegy 330 hektáron Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja lesz.  A FAKT AG azért választotta a Hegyeshalom és Bezenye határában lévő területet, mert a Budapest-Bécs-Pozsony tengelyen fekszik és kiváló az infrastruktúrája. A teljes beruházás ötezer új munkahelyet teremt.

A német vállalat a területen kialakít:

  • 50 hektáron feldolgozó- és logisztikai központot,
  • 30 hektáron üvegházat,
  • 50 hektáron pedig szabadföldi kertészetet.

A területen a beruházó a komplex kertészeti központ mellett hosszútávon haltenyészetet, hűtőkonténereket, konferenciaközpontot, hotelt, autópálya felhajtót és lakásokat is kialakítana.

A
A 330 hektár területen üvegházak, haltenyésztő üzem, gyümölcsfeldolgozó egység, logisztikai központ, kamionparkoló, szolgáltató egységek, szupermarket, éttermek, hotelek épülnek majd. Az ott dolgozóknak pedig ezer új lakás.

A kormány tavaly októberben kiemelt státuszt adott a projektnek, így sok nehézségtől mentesül a német cég.

Eddig 50 céggel írtak alá szándéknyilatkozatot. Nem meglepő módon nagy falathoz jutott több német nagyvállalat: az E.ON a teljes energetikai tervezést és kivitelezést viszi, a Landgard lesz a kertészeti és zöldség-gyümölcs feldolgozó részleg kidolgozója és megszervezője, a Greencells Group pedig a napelem park szállítója. Magyar oldalról eddig főleg agrártermelők és szolgáltatók jöttek, az úgynevezett Smart City digitális programot a Vodafone magyar cége végezheti, a projektellenőrzés a Tomlin Kft. üzlete.

Az alábbi agrár termékekkel foglalkozó hazai termelő vállalkozások reménykedhetnek abban, hogy beszállítók lesznek Bezenyére:

  • alma
  • paradicsom
  • uborka
  • káposzta
Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá