BÉCS: Az oltott és oltatlan gyerekeket is hetente tesztelik az iskolákban

Ausztriában szeptember 6-án indult el az új tanév, Bécsben 240 ezer gyerek érintett. A bécsi iskolákba való belépéshez rendszeres tesztelés vagy maszkhordás szükséges. Az a diák, amelyik egyiket sem hajlandó teljesíteni, nem léphet be az iskolába, illetve nem kap segítséget az otthoni tanuláshoz sem, vagyis önmagának kell gondoskodnia az oktatási anyag beszerzéséről. 

A tanév első három hetében úgynevezett biztonsági szakasz van érvényben, amely azt jelenti, hogy minden gyereket heti háromszor tesztelni kell attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva.

A biztonsági szakaszban a tesztelés mellett kötelező a maszk a tantermeken kívül, ha pedig a járványügyi adatok rosszabbodnak, az osztálytermeken belül is maszkot kell hordani. A 14 év felettieknek pedig kötelező lesz az FFP2-es típus, oltástól függetlenül.

A tanárok sem mentesülnek a szabályok alól, ugyanis amelyik tanár nem teszteli magát, továbbá maszkot sem hord, nem taníthat tovább, hosszú távú vonakodás esetén pedig a jogviszonyát is felfüggesztik. A szülőket és külsős dolgozókat csakis oltás vagy teszt, illetve a koronavírusból való felgyógyulásukat igazoló dokumentum felmutatásával engedik be az iskolák területére.


Szólj hozzá