Baj van, ha a majom szedi a kókuszdiót

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A makákók kizsákmányolásával vádolták meg a thaiföldi kókuszipart.

Majommunka-mentességet igazoló címkével kell ellátni Thaiföldön a kereskedelmi forgalomba kerülő kókuszdiót a jövőben, miután állatvédők a makákók kizsákmányolásával vádolták meg a helyi kókuszipart, és egyes amerikai, brit és holland áruházláncok levették polcaikról a thaiföldi kókuszdiót - írta az MTI.

A botrány nyomán a thaiföldi kormány a héten bejelentette, hogy a jövőben kóddal teszik visszakövethetővé, hogy az adott kókusz olyan farmról származik, amely nem alkalmaz majmokat a termés betakarítására.

A thaiföldi kereskedelmi miniszter mindazonáltal visszautasította az állatvédők vádjait és azt állította, hogy a kókuszszedő makákók nem alkotják a kókuszipar gerincét, hanem főként turisztikai attrakciót jelentenek, nem bántják őket. Különbség van aközött, hogy a majmokkal a hagyományok vagy a turisták miatt szedetik le a kókuszt és aközött, hogy ipari méretű kókuszbetakarításnál használják őket.
„Nem jövedelmező ipari szinten használni a majmokat. Vannak sokkal hatékonyabb és jövedelmezőbb eszközök és módszerek a kókuszdió szüretelésére” - fejtette ki a miniszter.

Állítólag a farmokon méltatlan körülmények között kihasználják az állatokat: naponta 10 ezer darab kókuszdiót hozatnak le a fákról a majmokkal.

A Thaiföld déli részén lévő Ban Loong Nan majomkiképző-központban dolgozó 64 éves Somchai Duangmunta elmondta, hogy a majmok a régió ipari méretű kókuszdió-termelésében is nagyon elterjedtek.

„Tulajdonképpen a majmoktól függünk, mivel a kókuszpálmák nagyon magasak. Nehéz sarlóval leszedni a diót” - mondta. Az emberek ezen a területen generációk óta élnek együtt a majmokkal.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá