Szolgalelkűség vagy szabadság?

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Mi is a tétje a Feb. 28. tüntetésnek. (magánvélemény)
Lehet sokan azt gondolják, hogy ez a tüntetés, csak a mostani Covid-19 járványhelyzet apropóján ránk kényszerített korlátozások elleni kikelésnek lesz egy eszköze.
Panaszkodunk, lázongunk. Elég ebből! Skandálja majd a nép... mármint a népnek egy része, mert hát ez a "szó szerint már levegőt se vehetsz" helyzet, nem olyan ék egyszerűen megfogható indíték a legtöbb ember számára egy tüntetésre, mint például az internetadó.
Az igazság az, hogy a mostani tüntetés egy vízválasztót fog képezni. Két tábor alapkőletételének lesz ez a nagy eseménye - talán még történelmileg is feljegyzett dátuma - ez a nap. 2021 Február 28.
Kik is alkotják ezt a két tábort. Nem, nem vírustagadók és vírusrettegők... Ugyan, ennél jóval absztraktabb jelölést tárt fel ez az elmúlt egy év. A két tábor: Szolgalelkűek és szabadok. Azok akik fejet hajtanak bármiféle felsőbb hatalom, vagy körülmény nyomására, és azok, akik merik megkérdőjelezni a döntéshozóik, feljebbvalóik akaratát. Ennyi, két alapvető emberi karaktertípus.
Ez a két tábor mindig is létezett. Az első tábor: A munkahelyén a beosztott aki csak tűr, aki nem meri megfellebbezni a hierarchiában felette állók döntéseit, aki beéri kevés fizetéssel, aki legyint afelett, hogy kihasználják, éh bérért dolgoztatják. Az iskolában a diák, aki nem mer hangot adni véleményének, csak magol, próbál megfelelni, próbál a rendszerbe beilleszkedni. A párkapcsolatban a fél, aki csak beletörődve helyesel, elfogadja az alárendelt szerepet... és még sorolhatnám a társadalom szövetéből merített példákat.
Ők a szolgalelkűek.
A vírus előttig, az ő elnyomott pózuk, szolgalelkűségük, csak az ő személyes tragédiájuk volt. Ma már más a helyzet. Mert most már minden ember lehetősége - mozgástere az ő életberendezkedésükre lett szabva. Így lesznek az elnyomottakból elnyomók.
És van a másik tábor. Akik lesokkolva állnak a pólusváltás előtt. Tehetetlenül szemlélik, hogy énjük legelemibb magva, a szabadságvágyuk is, milyen helyrehozhatatlan csorbát szenvedett. A szabadságnak már az illúziója is szertefoszlott, csak nosztalgikus vissza emlékezéseinkben jöhet velünk szembe. A szó a jelenben, hogy "szabadság", értelmét vesztette, mivel nincs rá példa. Többé már nem fellelhető, ki lett iktatva az életünk minden területéről. A másik tábor, azaz mi jelenleg képtelen értelmezni magát. Csak azt tudjuk, hogy ami most van az kvra nem jó. Eddig volt alkalmunk egérutat találni a "szabadság" szűkösebb alternatíváival beérve. De ma már ez sincs. Nincs kapaszkodó, a nincs egérút, a konfrontálódás elkerülhetetlen.
Fel kell készülnünk egy új jövőre. Itt már döntened kell, hogy hová tartozol. Két tábor. Az elmúlt egy év meghúzta a vonalat, mindenkit besorolt "hovatartozása" szerint. Ez a fajta "hovatartozás" pedig elsősorban az egyén evolúciós alkati sajátosságában gyökeredzik, és csak másodsorban az egyént ért hatások, információkban keresendő. Ezért van az, hogy sokan közülük is tudják, mi a realitás... mégis képtelenek ellenszegülni. Helyeselnek az érveidre, aztán ugyanúgy élik világukat: szájkosár, 8 órára időben haza, csak boltba, hogy legyen enni - inni és lehessen menni másnap dolgozni.

Sajnos itt már nem fognak hatni a józan érvek, aki az elmúlt évben nem tett szert a "vírus realista" szemléletre, az már elveszett. Ezek az emberek potenciális karanténhullám előidéző sejtek lesznek a jövőre nézve is. Lesz még ezerféle vírus, stb, amire reagálva a rettegésükkel, szolgalelkűségükkel ismét blokkolhatják az egész országot.

El kell kezdeni felépíteni a saját védvonalainkat, megképezni a saját, jól szervezett érdekérvényesítő intézményeinket. Olyan társadalmat kell építenünk, ami eszmeiségében, a jövő nemzedékének a képzésében a vita kultúra, a sokoldalú tájékoztatás, a dolgok, a tanultak megkérdőjelezésének gyakorlatát hivatott szem előtt tartani. Ahol egy döntéshozó csak a nép egyetértésével - beleegyezésével tehet bármit is és csakis addig gyakorolhat hatalmat, ameddig a nép azt jónak látja. Ahol bárki felvethet, szavazásra bocsáthat bármit, ahol mindenkinek a szava, véleménye napvilágot láthat és érvényre juthat, ha azt a tömeg pro - kontra támogatottságával validálja. Egy flexibilis, a mindennapos interakcióknak lehetőséget adó és azokra reagáló, valóban az emberek érdekeit, de mindenek előtt az alapvető szabadságjogokat szem előtt tartó új társadalmi és kormányzati struktúrát kell megteremtenünk.

Forrás: Normális Életet Követelünk

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá