Az orvosi kamara megyei elnöke felhívást adott ki: a lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető. Totális cenzúra van.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Új fogalom került be a közbeszédbe: oltásirigység. Sokak türelmetlenül várják, mások harcos elszántsággal küzdenek a mihamarabbi oltásért. (megj.: Tartsuk tiszteletben a véleményüket. Ez az ő döntésük.) Az viszont mindenkit - oltáspártit és oltásszkeptikust is érint, hogy az egészségügyre ez további plusz terhet jelent. Több háziorvos is beszélt arról, hogy képtelenség úgy végezni bármilyen munkát, ha egész rendelési időben csöng a telefon, és az oltásra várók kétségeit kell lekezelni. Így nem csoda, ha azzal szembesülnek azok, akik VALÓBAN valamilyen veszélyhelyzet miatt keresnék az orvosukat, hogy elérhetetlen. 

Dr. Szijjártó László a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Soproni megyei elnöke lakossági felhívást tett közzé a COVID oltásokról.
Tisztelt Polgártársak,
Sajnos a COVID járvány egyre nagyobb veszélyt és terheket okoz szinte mindenki számára. Háziorvosok, kórházi, szakrendelői orvosok és ápolók hetek, hónapok óta küzdenek, dolgoznak és egyre nehezebben viselik a terhelést.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság, az önök tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető. Totális cenzúra van. A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiák saját érdekeik, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják önöket. 

Az egyik legnagyobb aktuális probléma a COVID elleni oltások szervezése.
Szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hévégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt.
Ezért kérjük önöket, hogy ismerjék meg és terjesszék a tényeket az oltásszervezéssel kapcsolatban:
1. Jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag.
2. Az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosaik jelölik ki és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni.
3. Az oltások központi elosztásánál számos zavar észlelhető folyamatosan.  Ezért sokszor elmaradnak leszervezett, megbeszélt oltások, egy térségen belül is nem logikusan kapnak oltást. E miatt egyes parxisokban sokszor az idősebbek, magasabb kockázatúak még nem jutnak oltáshoz, miközben ugyanabban vagy a szomszédos területen már alacsonyabb rizikójú jóval fiatalabbak is oltáshoz jutnak.
4. A különböző oltások előnyeit, kockázatait és az oltásokról rendelkezésre álló megbízható tudományosan megalapozott ismreteket, nem sikerült széles körben a lakossággal és az orvoskollégákkal sem megismertetni.
5. Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással “motiválják, ellentételezik”. Ami tovább fokozza a kimerült és rendkívül stresszelt orvoskollégáink nehéz helyzetét.
6. Az oltást végző háziorvos kollégák nagyon gyakran sem adminisztratív sem más logisztikai támogatást sem kapnak az oltások szervezéséhez, végzéséhez.
7. Minden nehézség ellenére sikerült sok embert már az eddig beadott oltásokkal védetté tenni. Az oltások sok helyen zavartalanul és jó ütemben zajlottak. Ez a tájékoztató, nem az oltási rendszer elemzéséről szólt, hanem azon problémákra hivta fel a figyelmet, melyek miatt a lakosság gyakran a háziorvosokat hibáztatja. Sajnos a médiák, ismét torzítva adták közre, ahogy azt már fentebb említettem. Ezért módosítottam.

Az orvosi kamarának nem tiszte a politikusokat és pártjaikat megitélni. De talán nem követek el hibát, ha minden politikai erőt és médiáikat figyelmeztetem, hogy az egyoldalú tájékoztatás, a cenzúrázás, az egészségügyi ellátás hibáinak, hiányosságainak felismerését késlelteti, ami akár emberéletekbe is kerülhet és beláthatóan gátolja a minőség , a betegbiztonság javulását.

Mindezért elnézésüket és megértésüket kérjük!
Kérjük segítsék kollégáinkat ebben az egyre nehezedő helyzetben, megértéssel, türelemmel.
Orvos és ápoló kollégáink döntő többsége legjobb tudása szerint, erőn felül tesz meg jelenleg is mindent az önök érdekében.
Tudjuk, hogy sajnos akadnak néha kivételek. Ha hibát, hiányosságot tapasztalnak, azt jelezzék. De előbb kérjük, hogy fenti tényeket vegyék fontolóra.
Köszönöm kollégáim nevében is együttműködésüket , támogatásukat és együttérzésüket!
Vigyázzanak egymásra! Még sosem volt ekkora a veszély és a veszteség !
Tisztelettel,
Dr. Szijjártó László - MOK Gy-M-S megyei elnök

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS COVID oltásokról ! Tisztelt Polgártársak, Sajnos a COVID járvány egyre nagyobb veszélyt és...

Közzétette: Magyar Orvosi Kamara Győr Moson Sopron Megyei Területi Szervezete – 2021. március 15., hétfő
Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá