Az oltással nem lehet laposítani a negyedik hullámot

Keserű György, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja vezetője a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) „Tudomány és Parlament: Együtt a járvány ellen” rendezvényén azt mondta, hogy vírusellenes gyógyszerek alkalmazására is szükség lesz a negyedik hullám során, mert az oltás, a maszkviselés, a gyakori fertőtlenítés, a gyakori tesztelés, a tünetes betegek azonnali izolációja sem elegendő - egyidejűleg a gyógyszeres terápiát is be kellene vetni. Jelenleg a favipiravir az egyetlen, Magyarországon engedélyezett szájon át szedhető, a betegek otthonában is adható vírusellenes gyógyszer. 

A gyógyszerkutató bejelentette, hogy a gyógyszerkémiai kutatócsoport javaslatot tett az operatív törzsnek a negyedik hullám antivirális kezelési stratégiájára. Eszerint a nem veszélyeztetett csoportba tartozó oltatlanok vírusfertőzöttségük esetén továbbra is kapják a favipiravirt házi- és szakorvosi javaslatra. Míg a több betegséggel küzdő koronavírus fertőzött oltatlanoknál használják a molnupiravirt.

Mire jó a favipiravir?

– Ez a gyógyszer hatásos többek között az influenza, az ebola és a nyugat-nílusi láz kezelésében is. Mivel rendkívül jó vírusölő hatása van, átlagosan 6 nap alatt vírusmentességet biztosít és átlagosan 12 nap alatt a betegek tünetei is lényegesen csökkennek. Csökken a lázuk, elmúlik a köhögés és a kezdődő tüdőgyulladás is visszafordítható – nyilatkozta korábban Keserű György, aki részt vett a gyógyszer hazai kifejlesztésében.

A hír azért érdekes, mert eddig lényegében csakis az oltások mindenhatóságáról lehetett hallani. Egy, kettő, három dózis után aztán elérkezünk a vírus elleni küzdelem újabb csodafegyveréhez, ami egy éve rendelkezésre áll.


Szólj hozzá