Az államtitkár szerint a vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes tesztelésen

Alacsony a fertőzöttség mértéke is.

A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes koronavírus-tesztelésen: az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka - közölte a köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán.

A résztvevő pedagógusok 2,3 %-a, vagyis 811 óvodai és 2170 iskolai dolgozó bizonyult fertőzöttnek, miközben ezeknek az intézményeknek mintegy 200 ezer alkalmazottja van.

Ez alapján kijelenthető, hogy alacsony a fertőzöttség mértéke, elmarad az előzetes várakozásoktól.

Ennek ellenére arra kérik az érintetteket, hogy vegyenek részt az ingyenes tesztelés ezen a héten újraindult második körében.

Az államtitkár elmondta, hogy országszerte 696 óvodában és iskolában kellett elrendelni a járvány miatt egy-egy csoportot/osztályt vagy a teljes intézményt érintő oktatási szünetet.

383 óvodában egy-egy csoportot érintő, 191 óvodában és 122 általános iskolában pedig a teljes intézményre kiterjedő oktatási szünet van.

Mindeközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt javasolja, hogy ne tartsák meg a karácsonyi szünetig hátralévő tanítási napokat, mert csökkenteni szeretnék a vírus terjedésének lehetőségét az iskolákban.

A kiesett két hetet szerintük június 16-ától 30-ig lehetne pótolni, ami várhatóan kevésbé kockázatos időszak lesz, mint a mostani. Emellett a "nehézkesen működő online oktatás" helyett akkor már lehetne rendesen, közösségben dolgozva tanulni és tanítani.

A PDSZ szerint ennek a két hétnek az átrendezése nem okozna különösebb fennakadást, már csak azért sem, mert júniusban az intézményekben jellemzően kirándulásokat, év végi ismétléseket tartanak, közösségi programokat szerveznek.


Szólj hozzá