AUSZTRIA: Elsőként vezetik be az általános érvényű koronaoltási kötelezettséget

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Ausztria általános koronaoltási kötelezettséget vezet be, és ezzel az EU eddigi legszigorúbb szabályozását. Az oltást megtagadókat szigorúan büntetik, az oltottakat viszont anyagi ösztönzőkkel inspirálják.

Nyugati szomszédunk az első ország az Európai Unióban, amely az általános koronaoltás bevezetése mellett döntött. A törvénytervezetet több órás vita után csütörtök este nagy többséggel fogadták el a bécsi parlament képviselői.

A lépés az EU eddigi legmesszebbmenő szabályozása. Olaszországban és Görögországban csak az idősek kötelező oltása van.

A kötelező védőoltás minden 18. életévét betöltött állampolgárra vonatkozik. Ez alól kivételt képeznek a várandós nők és azok, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak védőoltást. Aki átesett a betegségen ideiglenesen mentesülnek az oltási kötelezettség alól a Covid-19 fertőzést követő 180 napig.

A kötelezettség megszegéséért 3600 euróig terjedő jövedelemarányos bírság szabható ki. Valószínűleg február 3-án a Bundesratnak, azaz a szövetségi államok kamarájának is jóvá kell hagynia a törvényt – ez azonban formalitásnak számít.

Wolfgang Mückstein (Zöldek) osztrák egészségügyi miniszter a parlamenti vitában a szolidaritás és az összetartás megnyilvánulásaként tekint a korona elleni kötelező oltásra. "Minél többen kapnak koronavédő oltást, annál kevesebben halnak meg koronajárvány következtében" - mondta a miniszter csütörtökön.

Az FPÖ az egyetlen parlamenti párt a kötelező védőoltás ellen.

„Ennek a kényszernek a bevezetése óriási támadás az ausztriai nép szabadsága ellen, támadás a lakosság emberi méltósága ellen” – mondta Herbert Kickl, az FPÖ vezetője.

Az új törvény hatalmas lakossági felháborodást váltott ki. Az előkészítő szakaszban több mint 100.000, többnyire kritikus megjegyzés jutott el a Parlamenthez, és tízezrek tüntettek rendszeresen Ausztria szinte minden szegletében.
A törvényt több szakaszban kell végrehajtani. A hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzéseket csak március közepén terveznek. Az ellenőrzésben a rendőrség is be lesz vonva. Igaz, a rendőrszakszervezet már most bírálták a rájuk hárított többletfeladatot.

Szóba jött a teljes körű ellenőrzés a népesség-nyilvántartás és az oltási nyilvántartás összevetésével. Ezt az intézkedést attól teszik függővé, hogy a vakcinázási arány jelentősen nő-e.

Az oltási hajlandóság növelésére 1,4 milliárd euró értékű oltási lottó bevetésére is készül a kormány.

A kormány tájékoztatása szerint az oltási lottón minden oltás után 500 euró nyerhető, amely az éttermekben vagy a kiskereskedelemben utalványként váltható be. Körülbelül minden tizedik beoltott személynek esélye kell, hogy legyen a nyerésre.

Összesen 75 millió eurót osztanak szét a 80 százalékos, 150 millió eurót a 85 százalékos és 300 millió eurós 90 százalékos oltási arányú közösségek számára.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter (zöldek) 85-90 százalékos kvótát jelölt meg az „oltható lakosság” körében, mely 5 éves kortól kezdődik. Jelenleg 75 százalék körül van az oltottság. 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá