A vakcinák kockázatai, amiről nem nagyon beszélnek

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A koronavírusok és tüskéik szövődménymentes fertőzések esetén nem jutnak be a vérbe. A felső légutak immunbarrierje ezt minden enyhe légúti fertőzésnél megakadályozza, nem csak a koronavírusoknál. Amikor azonban a genetikailag módosított "vakcinákat" a felkar izomzatába fecskendezik, ezt a védelmi vonalat kikerülik. 

A vakcináknak három lehetséges kockázata van, amelyek hasonlóan súlyos következményekkel járhatnak: 

1. Az intramuszkuláris injekció beadása után számítani kell arra, hogy a génalapú vakcinák bekerülhetnek a véráramba, majd elterjedhetnek a szervezetben [1; 2].
Ilyen esetekben a vakcináknak a véráramban való eloszlásával és az endotélsejtek általi felvételével kell számolniuk. Ezek azok a sejtek, amelyekkel az érfalakat bélelik. Valószínű, hogy az endotélsejtek ilyen felvétele különösen a lassú véráramlású helyeken, azaz a kis erekben és a kapillárisokban történik.
Amikor ez megtörténik, a vakcinák genetikai információi (pl. mRNS) arra késztetik ezeket az endotélsejteket, hogy a tüskés fehérjék egy részét előállítsák, és a felszínükön az áthaladó vérsejtek számára bemutassák.
Sok egészséges egyénben vannak CD8 limfociták, amelyek járőröznek a vérben és felismerik az ilyen koronavírus-tüske peptideket, ami a korábbi COVID-fertőzésnek, de más koronavírus-típusokkal való keresztreakcióknak is köszönhető [3; 4] [5].
Feltételeznünk kell, hogy ezek a CD8 limfociták érintkezéskor támadást indítanak a megfelelő sejtek ellen. Ez a szervezet számtalan pontján érfal-károsodáshoz vezethet, ami a vérlemezkék (trombociták) aktiválódása révén véralvadást vált ki. Ez akkor történik, amikor maga a vakcina a vérbe kerül.
Két további kockázat merül fel, amikor nem a vakcina és annak genetikai információi, hanem az általa indukált és a sejtjeinkben előállított tüskés fehérjék vagy azok részei kerülnek a vérbe. 

2. Amikor az ilyen, a sejtjeinkben genetikailag módosított SARS-CoV-2 tüskés fehérjék a vérbe kerülnek, közvetlenül a vérlemezkék ACE2 receptoraihoz kötődnek, ami szintén véralvadáshoz és trombózishoz vezet [6][7].

Ritkán a vérbe jutó egész koronavírusok esetében is megfigyelték ezt. Az így kialakult trombocitopéniákról oltott egyéneknél is beszámoltak [8][9][10].

3. A SARS-CoV-2 tüskés fehérjék nagyon erős képességgel rendelkeznek a sejtfúzió beindítására. A keletkező óriássejtek érszűkülethez, gyulladásos reakciókhoz és mikrothrombózishoz is vezethetnek(11).

Mi lehet mindhárom ok következménye?
A vérvizsgálatokon a vérlemezkeszám csökkenése és a D-dimerek (fibrinlebontó termékek) megjelenése a vérben mutatja. Klinikai szempontból a keringési zavarok következtében számtalan károsodás léphet fel az egész testben, beleértve az agyat, a gerincvelőt és a szívet is. Az alvadási faktorok és a vérlemezkék ilyen mértékű fogyasztása miatt különböző szervekben is vérzés léphet fel, amely például az agyban végzetes következményekkel járhat.
Fontos, hogy mindhárom vakcina esetében, amelyek a fent említett, disszeminált intravaszkuláris véralvadáshoz (DIC) vezethetnek, nincs bizonyíték arra, hogy az EMA kizárta volna őket az emberi felhasználás engedélyezése előtt.
Megjegyzés: A Paul Ehrlich Intézet eredetileg 2021. március 16-án függesztette fel az AstraZeneca vakcina alkalmazását, miután az oltást követő négy és 16 nap között hét alkalommal fordult elő agyi vénás trombózis, ami rendkívül ritka állapot. A vakcinák európai felügyeletéért felelős EMA azonban 48 órán belül tagadta, hogy a vakcinával kapcsolatban állna.

Hivatkozások:
[1] Hassett, K. J.; Benenato, K. E.; et al.(2019).Optimization of Lipid Nanoparticles for Intramuscular Administration of mRNA Vaccines, Molecular therapy. Nucleic acids 15 : 1-11.
[2] Chen, Y. Y.; Syed, A. M.; MacMillan, P.; Rocheleau, J. V. and Chan, W. C. W.(2020). Flow Rate Affects Nanoparticle Uptake into Endothelial Cells, Advanced materials 32 : 1906274.
[3] Grifoni, A. et al.(2020). Targets of T Cell Responses to SARS-CoV-2 Coronavirus in Humans with COVID-19 Disease and Unexposed Individuals, Cell 181 : 1489-1501.e15.
[4] Nelde, A.; Bilich et al. (2020). SARS-CoV-2-derived peptides define heterologous and COVID-19-induced T cell recognition, Nature immunology.
[5] Sekine, T. et al.(2020). Robust T Cell Immunity in Convalescent Individuals with Asymptomatic or Mild COVID-19, Cell 183 : 158-168.e14.
[6] Zhang, S.; Liu, Y.; Wang, et al. (2020). SARS-CoV-2 bindet Thrombozyten-ACE2, um die Thrombose in COVID-19 zu fördern, Journal of hematology & oncology 13 : 120.
[7] Lippi, G. et al. 2019 (COVID-19) infections: A meta-analysis, Clin. Chim. Acta 506 : 145-148.
[8] Grady, D. (2021). A Few Covid Vaccine Recipients Developed a Rare Blood Disorder, The New York Times, Feb. 8, 2021.
[9] Geoffrey D. Wool,: The Impact of COVID-19 Disease on Platelets and Coagulation, DOI: 10.1159/000512007
[10] Giannis D, Ziogas IA, Gianni P. Coagulation disorders in coronavirus infected patients: COVID-19, SARS-CoV-1, MERS-CoV and lessons from the past. J Clin Virol. 2020 Jun; 127: 104362.
[11] Theuerkauf et al., iScience 24, 102170, March 19, 2021[12]Nickbakhsh, Sema, (2019 ) Virus–virus interactions impact the population dynamics of influenza and the common cold, [12]Virus–virus interactions impact the population dynamics of influenza and the common cold, Sema Nickbakhsh, et al.  (2019)MRC-University of Glasgow, Centre for Virus Research

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá