AUSZTRIA: A kötelezővé tett oltás megtagadásáért kiszabható bírság 3600 euró lehet

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Néhány kivételtől eltekintve februártól minden osztrák állampolgárnak be kell oltat magát valamelyik covid-vakcinával.

A kormány éppen az oltásvédelmi törvényt dolgozza ki. Egyelőre nincs még konkrét szövegezés, de egy durva tervezet már kiszivárgott. A készítők az ígérték, hogy legkésőbb december 6-ra elkészül a végleges verzió, amit négyhetes felülvizsgálat követ.  

A készülő törvény tervezete szerint az oltási kötelezettség alól azok az emberek mentesülhetnek, akiknél az oltás élet- és egészségkockázatot jelent, továbbá a várandós nők és a 12 év alatti gyermekek.

Az oltás megtagadásáért kiszabható bírság várhatóan 3600 euró lesz, de választható lenne ehelyett négyhetes szabadságvesztés. Akit azonban kétszer büntetnek meg az oltási kötelezettség megszegése miatt, annak 7200 eurós bírságot kellene fizetnie.

A kötelező oltást nem élvez túl nagy népszerűséget. A hírre országszerte tömeges tiltakozások indultak, amit csak nagy létszámú rendőri jelenléttel tudtak csak kordában tartani.

Mindeközben Ausztriában november 22-től tíz napos zárlat van érvényben az oltatlanok és a beoltott személyek részére egyaránt. A be nem oltott személyek esetében a korlátozások a határidő lejárta után is várhatóan érvényben maradnak.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá