ROMÁNIA: Visszakaphatják pénzüket a koronavírus szigorítások miatt megbírságolt személyek?

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Törvényjavaslatot nyújtott be egy szenátor Bukarestben: kéri a covid szorítások alatt kiszabott pénzbírságok semmissé tételét - írja az Informatia Libera.
Diana Șoșoacă független szenátor indítványának igen magas a társadalmi támogatottsága. Nem véletlen: 300 000 embert érint, és kb. 600 millió lejes összértéket jelent. A pénzbüntetéseket főleg a kötelező maszkviselés, az éjszakai kijárásai tilalom és a vendéglátóhelyek működési korlátozásának megsértése miatt szabták ki a polgárokra.
A benyújtott törvényjavaslatban szerepel, hogy azok, akik már befizették a bírságukat, kérésre az államtól visszakapják azt. Akik még nem fizették be a bírságot, már nem lennének kötelesek azt megfizetni, és az adóügyi szervek nem folytatják ellenük a kényszerű bírsághajtást.

A törvényjavaslatot  a parlamenti képviselők meg kell vitassák.

A Román Alkotmánybíróság (Curtea Constituțională a României ) bírái tavaly úgy ítélték meg, hogy alkotmányellenes az a jogszabály, amely alapján az ún. sürgősségi bírságokat kiszabták. A CCR határozata azonban nem törölte a bírságokat, hanem lehetőséget kínált a románoknak arra, hogy bírósághoz forduljanak a bírságok megtámadására. 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá