AUSZTRIA - A diszkrimináció 3G-s szabálya: oltott, tesztelt, gyógyult

Ausztriában fontos alapszabály a 3G pontok betartása – csak gyógyult, oltott vagy tesztelt személyek léphetnek be egyes intézményekbe, szabadtéri helyszínekre vagy például múzeumokba.

Tanítás
Ausztriában azok az iskolások és diákok, akik jövő héttől ismét az iskolapadokban folytathatják tanulmányaikat, a kötelező belépő tesztelés után egy úgynevezett tesztelési igazolványt kapnak, amely mint elismert tesztelési igazolás bármilyen nyilvános helyen elfogadandó. Az igazolványt fel lehet mutatni a fodrásznál vagy az éttermekben is - mondta Heinz Faßmann oktatási miniszter.

Az iskola felhatalmazott intézmény arra, hogy kiállíthasson egy teszt-igazolványt. Ebbe az igazolványba ragasztják majd az eredményeket, oldalanként hármat – hisz a teszteket hétfőn, szerdán és pénteken végzik majd reggel, az oktatás előtt. Az egyes tesztek negatív eredménye 48 óráig – úgy mint más tesztelési pontoknál is – érvényes. Tíz év alatti diákoknak az érvénybe lépő új szabályok szerint nem kell hivatalos negatív tesztelési igazolást felmutatniuk.

Oltás
Az egészségügyi minisztérium szerint azok a személyek, akik Ausztriában élnek, de más országban kapták meg a Covid-19 oltást (az EMA által engedélyezett Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinát) bejegyeztethetik oltásukat az osztrák háziorvosnál, hivatali orvosuknál vagy az osztrák oltóközpontokban.

Strand
Ausztriában május 19-én nyitnak a szabadtéri fürdők és strandok: itt is be kell tartani a szigorú biztonsági előírásokat, a 2 m-es távolságtartást és hordani kell beltérben (kabinok, öltözők) az FFP2-es maszkot. Itt is érvényes a 3G-s szabály belépéskor – csak tesztelt, vagy Covid-gyógyult vagy oltott személyek vehetik igénybe a fürdőket, strandokat. A regisztráció a belépéskor nem kötelező.

Tesztek az ovikban
Alsó-Ausztriában jövő hétfőtől minden óvodában elérhetővé válik a „Schleckertest“ vagy "Lollipop-test, magyarul a nyalókateszt.

Az elmúlt néhány hétben öt óvodában vizsgálták a teszt hatékonyságát, többségében pozitív visszajelzések érkeztek. A szülők dönthetnek arról, hogy a gyermeküket tesztelhetik-e, vagy sem, tehát elvégzése nem kötelező, hanem önkéntes. Forrás

Animap hálózat

Számos kereskedelmi- és szolgáltató egység számára elfogadhatatlan a 3G-s megkülönböztetés. A hosszú hónapok óta húzódó zárva tartás feloldása után abban reménykedtek, hogy visszatérhetnek a régi vendégek. Ám a 3G szabálya erősen visszafogja azokat. Ezért hozták létre az un. Animap hálózatot.

Az Animap a vállalkozók olyan ágazatokon átívelő egyesülete, akik nem akarják alávetni magukat a 3G szabálynak. Az Animap szervezői kijelentették, hogy ellene vannak mindenféle megkülönböztetésnek és kirekesztésnek.

Az ügyfelek az Animap weboldalán tájékozódhatnak. A platform szignifikáns eleme egy online térkép, amely a résztvevő üzleteket, vállalkozásokat mutatja. Jelenleg több mint 900 cím található Ausztriában. Az alkalmazás nonprofit jellegű, így a regisztráció is ingyenes.


Szólj hozzá