AUSZTRÁLIA: Lefelezik az országba beengedhetők számát

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Felére csökkenti Ausztrália az országba érkezők maximálisan megengedett számát a koronavírus-járvány elleni intézkedések keretében, miután a kontinensen nemrég felbukkant a vírus delta variánsa – jelentette be pénteken Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. A július 14-től életbe lépő, várhatóan augusztus 31-ig tartó korlátozástól azt remélik, hogy csökken a nyomás a szállodákra a karanténok miatt. Az országba érkezőknek ugyanis köztelező karanténszállodákba vonulni az első hullám óta, ahol saját költségükön, szigorú ellenőrzés mellett kell eltölteni az aktuális karantén időszakot.

Az intézkedés értelmében hatezer helyett hetente legfeljebb háromezren érkezhetnek az országba. 

Mindeközben Malcolm Turnbull, volt ausztrál miniszterelnök élesen bírálta az ország koronavírus elleni oltási programját, és bírálta a hatóságok egymásnak ellentmondó nyilatkozatait is az AstraZeneca-oltóanyaggal kapcsolatban. Nemrég ugyanis az egészségügyi hatóságok elvetették azt az indítványt, hogy e vakcina beadható legyen 40 év alatt is. Jelenleg az AstraZeneca oltóanyagát csak a 60 éven felülieknek ajánlják, miután április óta több halálozást hoztak összefüggésbe a vakcina beadását követő vérrögképződéssel.

Hétfőn mindazonáltal minden felnőtt számára lehetővé tették az AstraZeneca oltásának felvételét, amennyiben az orvosuk engedélyezi, továbbá kártérítést ajánlottak fel a vakcinát beadó orvosok számára is, ha bíróság elé citálnák őket.

Az országban az AstraZenecán kívül csak a Pfizer/BioNTech oltóanyaga elérhető, bár az AstraZenecával szemben bizalmatlan szakértők hangsúlyozzák, hogy október és december között a Moderna gyógyszergyár is szállít, egyelőre még engedélyezésre váró vakcinájából az országba.

Sokan úgy vélik, hogy a jelenlegi kedvezőnek mondható járványügyi adatok mellett nem szükséges vállalni a vakcinákkal járó esetleges egészségügyi kockázatokat.

Jelenleg a 26 milliós Ausztrália lakosságának csaknem fele él szigorú járványügyi lezárások alatt. A lakosság 24 %-a kapta meg eddig az első vakcinát. Az elmúlt napokban napi 30-40 közötti esetszámot regisztráltak a kontinensen.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá