AUSZTRÁLIA: Kell ennél abszurdabb covid-para?

Három napra lezárták a szigetet egyetlen ember miatt!

A "botrányt" okozó 31 éves férfi hétfőn érkezett Melbourne-ből Tasmania szigetére. Aztán kiderült, hogy koronavírusos és azonnal egy karanténhotelbe helyezték. 

Majd kedden a hatóságok Tasmania fővárosa, Hobart egyik északi negyedében találták meg - vagyis a férfi elhagyta a karanténhotelt. Majdnem egy napot töltött a városban, közben boltba ment, egy parkban sétált és két házba is bement. 

A kis kirándulása miatt Tasmania déli része péntek este 6-tól kezdve három napra bezárkózott. A riadó miatt pénteken rekord mennyiségű tesztet – összesen 1400-at – végeztek el a szigeten.

A máskor nyüzsgő főutca most teljesen kihalt a lezárás miatt.

158 fő volt, akit lehetséges kontaktként megjelöltek. Közülük már 40-et teszteltek negatív eredménnyel. Egyelőre nem találtak új fertőzöttet, de Peter Gutwein, Tasmania elnöke szerint a következő 48 óra kritikus lehet.

Az elnök azt kérte a rendőrségtől, hogy „minden eszközt” vegyenek igénybe, amivel növelni lehet a férfi büntetését.

- A szabályszegőket olyan súlyosan kell megbüntetnünk, amennyire csak lehet. A pénzbüntetés, amit az illető eddig kapott, nincs arányban van az általa elkövetett tettek súlyosságával. Ez az szabályszegés Tasmania déli felét teljesen megbénította – fogalmazott az elnök.

Fennáll a lehetősége annak, hogy bíróság elé állítsák a férfit, és ha bűnösnek találják, 17 ezer ausztrál dollárnyi pénzbüntetésre és hat hónapnyi börtönre is ítélhetik.

A szigeten jelenleg kizárólag egy másik fertőzöttről, egy 15 éves fiúról tudnak, aki korábban szintén megszegte a karanténra vonatkozó előírásokat. Tasmaniában egyébként a szigorú beutazási korlátozások révén összesen három fertőzöttet regisztráltak eddig egész évben. Forrás


Szólj hozzá